Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Martin Luther in youth hostli

Vsebina
Gremo po sledeh Martina Lutherja in nemške reformacije 
 
Tukaj srednji vek oživi.
 
V letu 2017 se Nemčija spominja Martina Luthra (1843–1546). Teolog je znan po tem, da je učenje in prakse cerkve postavil pod vprašanj in sprožil spremembe na vseh področjih družbe. Luther je danes še vedno oseba, ki vzbuja zanimanje in obiskovalci lahko iščejo sledi na vseh krajih, kjer je deloval. Youth hostli na tem področju so ustvarili veliko različnih aktivnosti, da lahko obiskovalci raziskujejo kraje, kjer je Luther živel in delal.
 
 
500 let nazaj, v letu 1517, je Luther na cerkev v Wittenbergu nabil svojih slavnih 95 tez. V njih je kritiziral duhovščino za pot, ki jo je ubrala cerkev in za njihovo nepravilno učenje. Edini standard, ki ga je sprejel, je bila Biblija, ki jo je prevedel v nemščino. Izum premikajočega tiska je vodilo v hitro širjenje njegovih teoloških nazorov. 
 
V 16. stoletju je vsa Evropa doživela velik preobrat. Luther ni spremenil samo cerkve, temveč je začel reformacijo politike, gospodarstva, znanosti, umetnosti in kulture. Rojen je bil nov način razmišljanja in končal se je srednji vek.
 
 
Obnovili so veliko krajev, kjer je živel zagrizen teolog. Rojen je bil 10. novembra v Eislebnu. Njegovo rojstno hišo so preuredili v muzej in njegova razstava je namenjena Luthrovemu rojstnemu kraju in življenju v srednjem veku. Hiša Luthrove družine je bila rekreirana z zgodovinskim pohištvom in orodjem. Hiša, kjer je bil rojen Luther, je na seznamu svetovne dediščine Unesco. Gostje lahko najdejo prenočišče v bližnjem youth hostlu v kraju Halle, ki je bil odprt leta 2016.
 
Luther je bil profesor na univerzi v Wittenbergu. Tukaj je veliko krajev prepletenih z zgodovino. Tudi tukaj je Unesco imenoval štiri zgradbe za svetovno dediščino. Ena izmed njih je Lutherhaus, ki je nekoč bil samostan, kjer je Luther živel kot menih. Kasneje so ga zaprli. Luther je v stavbi živel s svojo družino in njegovo ženo Katharino van Boro. Danes je njegov bivši dom največji muzej na svetu, posvečen zgodovini reformacije.
 
 
Youth hostel se nahaja blizu slavne cerkve Schlosskirche in grada. Nahaja se blizu središča mesta v tihi obnovljeni zgodovinski zgradbi.  
 
Le 10 kilometrov je med hostlom Cloditz Youth Hostel, renesančnim gradom in samostanom Nimbschen, kjer je Katharina živela kot nuna. Samostan je zdaj sicer uničen, vendar obiskovalce še vedno sprejema. 
 
Luther je zaradi preganjalcev pribežališče našel v gradu Wartburg v Eisenachu, kjer je prevajal Biblijo iz latinščine v ljudski jezik. V gradu Wartburg je razstava »Luther in Nemci«. Definira pomen biti »Nemec«, opisuje družbeno situacijo v svetem rimskem imperiju na začetku 16. stoletja in pomembnost grada Wartburg za Nemce in za Luthra. Youth hostel se nahaja pod gradom v obnovljeni vili. Od tukaj ni daleč do zgodovinskega mestnega središča s pozno gotsko mestno hišo in baročnega gradu. Eden izmed najstarejših hiš s trami v Thüringenu je kraj, kjer je Luther živel med njegovim šolanjem.
 
 
Vsak, ki bi rad na daljše potovanje, kjer bi izvedel veliko o reformaciji, naj se poda na Lutherweg. Pot je označena s črko »L« na belem ozadju in teče skozi Bayern, Sachsen, Sachsen-Anhalt in Thüringen in je skupaj dolga 2000 kilometrov. Pot gre skozi različne regije, kjer so Luther njegovi sodelavci delovali. Na poti je tudi veliko youth hostlov, ki ponujajo poceni nastanitev.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava