Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Karneval v Reki

Vsebina
Bodi, kar želiš biti! Obišči karneval v Reki
 
Reka je edinstveno mesto zaradi več razlogov in poleg vseh znamenitosti, ki jih ima, ima tudi nekaj posebnega, kar jo loči od drugih mest. Ta »nekaj posebnega« je peti letni čas. Medtem ko imajo vsi ostali štiri letne čase, ima Reka peti letni čas, kjer nekaj vzame zimi in nekaj pomladi. Imenuje se Karneval. Karneval se v reki vedno piše z veliko začetnico, v njem pa uživajo odkar ljudje pomnijo.
 
 
Začetki Karnevala v mestu, ki leži ob reki Rječini, segajo stoletja nazaj. Na zimsko nedeljo leta 1982 so karneval ustvarile tri zamaskirane skupine, »Halubajski zvončari«, »Lako čemo« in »Pehinarski feštari«, ki so se sprehodile po mestni promenadi. Njihov spontan sprehod je opazilo mestni turistični odbor zaposlenih, ki so se brez vsakega dvoma odločili da bodo Reki vrnili njihove pustne kostume, ki so desetletja ležali v omarah meščanov. Spontani sprehod ustanovitvene trojice se je obrnil v dobro organiziran dogodek, ki včasih traja kar dva meseca, zamaskirana Reka pa se nahaja na kopnem, na morju in v zraku.
 
Peti letni čas se v Reki začne 17. januarja, na dan sv. Antona. Začne se z dvigom karnevalske zastave, ki se vedno zgodi na istem mestu. In kaj naredi reški karneval? Ljudje, ki dihajo za reški karneval in ki ga ustvarjajo že generacije.
 
 
Uživate lahko v lepotnem tekmovanju za karnevalsko kraljico, v »rallyju« iz Pariza do Bakarja. Seveda je samoumevno, da za konec karnevala, ne spi nihče. Vsi ti dogodki so začetek otroške karnevalske parade, ki se zgodi en teden pred zaključno, ki jo ljudje kličejo »Velika« ali pa mednarodna reška karnevalska parada. Dan D reškega karnevala, torej mednarodna karnevalska parada je mešanica vsega, kar se je zgodilo med tem petim letnim časom. Je parada, ki temelji na tradiciji, ki je živa in ohranjena še danes in gradi zgodovino kostumov karnevala. V vsakem šivu prelepih kostumov, v vsakem vijaku alegoričnih predmetov se odraža karnevalska skupina, ki kaže drugačnost Reke, ki nam je tako ljuba in lepa ter tako drugačna od drugih mest v Evropi.
 
 
In kar se tiče zaključka ... Ko vsi mislijo, da je vsega konec, se motijo. Reška pomorska fakulteta poskrbi za spoštovanje vsake tradicije s karnevalsko skupino »POM-F-RI«, ko na reškem morju zažge slamnatega hudodelca, ki je kriv vsega.
 
To leto bo karnevalska parada 26. februarja in če še ne veste, kje preživeti počitnice, rezervirajte prenočišče na booking@hfhs.hr v Hostelling International Youth Hostlu Rijeka. Pohitite, saj se sobe hitro polnijo.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava