Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Flensburg - čari pristaniškega mesta

Med spoznavanjem severne Nemčije nas je pot zanesla vse do mesta Flensburg, ki leži tik pred mejo z Dansko. A skandinavsko deželo smo začutili že kakšno uro prej, saj so nas začele spremljati lične, na pol lesene hiše, ponekod krite s slamo. Tudi staro mestno središče Flensburga z značilnimi hišami kaže vpliv Dancev. Nič čudnega, saj je bilo mesto vse do leta 1864, ko je pripadlo takratni Prusiji, drugo največje dansko pristanišče. Flensburg je bil znan po ribah polenovkah, ki so jih od tod izvažali po vsej Evropi. Pristanišče pa je bilo pomembno tako za ribiče, kot trgovce.

Vsebina
 
 
 
Pristanišče v globokem zalivu, ki spominja na fjord, nas je takoj prevzelo. S številnimi ladjami, med katerimi je posebno pozornost vzbujala velika trijambornica z razpetimi jadri. »To je Gorch Fock«, izvemo v prijetno urejenem središču za turistične informacije. Šolska jadrnica iz leta 1958 je del nemške mornarice in na njej preizkušajo svoje znanje tudi študentje mestne pomorske akademije. 81 metrov dolga ladja je poimenovana po psevdonimu pisatelja in mornarja Johanna Kinaua. Že v srednjem veku je bil Flensburg pomembno pristanišče, kamor so prihajale ladje z vseh koncev sveta. Tovorile so tudi sladkorni trs, iz katerega so v mestu destilirali rum. Sredi osemnajstega stoletja je bilo to eno izmed pomembnejših središč za proizvodnjo in prodajo ruma v Evropi. Od številnih proizvajalcev se je do današnjih dni obdržal le A. H. Johannsen. V mestu so ponosni tudi na pivo Flensburger Pilsener, ki mu pravijo kar Flens. Mesto poživljajo številne prireditve. Največ pozornosti vzbujajo različne tematsko obarvane regate. Ena izmed najbolj slikovitih je majska Rum-regata, na kateri tekmuje več kot sto starih jadrnic.
 
 
Najstarejši del Flensburga je lepo ohranjen, predvsem zaradi dejstva, da mesto med drugo svetovno vojno ni bilo huje bombardirano. Najlepše srednjeveške zgradbe so nanizane tik ob pristanišču. Vzporedno z njimi poteka več kot kilometer dolga ulica, rezervirana za pešce, ob kateri se vrstijo gostinski lokali, trgovine in nekaj muzejev. Med njimi je eden posvečen celo rumu. Trgovine so urejene za pročelji starih meščanskih hiš. Večina je butičnega značaja, sem in tja pa so za starimi zidovi našli prostor za manjša trgovska središča. Med trgovinami boste odkrili tudi kakšno »za odrasle«, pod imenom Beate Uhse. Istoimensko podjetje je eno vodilnih pri prodaji erotičnih artiklov. Njegova ustanoviteljica je bila vojaška pilotka Beate Uhse Rotermund, ki je leta 1962 prav v Flensburgu odprla prvi sex shop na svetu, pod imenom »Inštitut za higieno v zakonu.«
 
 
Flensburg je sicer po velikosti primerljiv z Mariborom, največ Slovencev pa ga verjetno pozna po istoimenskem odličnem moškem rokometnem klubu, ki je že večkrat prekrižal načrte našim športnikom.

Hostel ob parku

Podobno kot med nekajdnevnim potepanjem po tem delu Nemčije, smo tudi v Flensburgu našli najugodnejše prenočišče v hostlu, ki je član uveljavljene mednarodne zveze mladinskih hotelov Hostelling International (HI). Sicer se nahaja dobra dva kilometra iz mestnega središča a je do njega mogoče hitro priti tudi z mestnim avtobusom. Njegova prednost pa je, da se nahaja v zelenem delu mesta s parkom v neposredni bližini in enostavnim dostopom do morja. Ob prihodu nas je prijazni receptor takoj seznanil z lokalnim pozdravom »moin« – živijo, ki ga ob vsaki priložnosti uporabljajo v tem delu Nemčije tako mladi kot stari. Hostel je med drugim zelo prijazen do kolesarjev. Slednjim je na voljo varovan prostor za hrambo koles, na voljo imajo nekaj osnovnega orodja za morebitno popravilo, v hostlu pa nudijo tudi uporabne informacije o najbolj priljubljenih kolesarskih poteh. Hostel je pisan na kožo tako mladim kot družinam in starejšim popotnikom. Kot je v Nemčiji že navada, pa se ponaša tudi s pestrim in okusnim zajtrkom, ki je vštet v ceno prenočevanja. Zvečer smo v večnamenski sobi ob recepciji poizkusili odlično lokalno pivo Flens, ki je polnjeno v lične steklenice s keramičnim zamaškom. 
 
Nekaj sob je prilagojenih za bivanje težje pokretnim na vozičkih. Hostel je prijazen tudi do štirinožnih obiskovalcev. Naša psička Lia se je dobro počutila pod pogradom v družinski sobi s štirimi ležišči. V največjih sobah je šest postelj. Nekatere imajo na voljo skupne kopalnice, ki pa so vedno le nekaj korakov stran. Zelo prav nam je prišla tudi lokacija na mestnem obrobju. Za hostlom se začenja večji park s številnimi pešpotmi, ki vodijo vse do bližnjega pristanišča in malo bolj oddaljene plaže.
 
Izkoristiti velja tudi možnost za izlete po globokem zalivu, ki si ga delita Nemčija in Danska. V toplejših mesecih tu pridejo na svoj račun ljubitelji jadranja in surfanja. V okolici zaliva pa je urejenih kar 200 kilometrov kolesarskih poti. 
 
Cene v Flensburgu so bistveno prijaznejše kot na Danskem, zato smo pred nadaljevanjem poti proti severu tu opravili še zadnje nakupe, vključno z gorivom za avto.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava