Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Prostovoljstvo in kompetence

Sem Ana in sem kar pridna prostovoljka pri Popotniškem združenju Slovenije. Preko Popotniškega združenja Slovenije se udeležujem projektov Erasmus+ programa, tu in tam napišem kakšen prispevek, imela sem tudi potopisno predavanje v hostlu Pekarna. Milo rečeno, ampak s prostovoljnim delom za Popotniško združenje Slovenije sem pridobila marsikatero kompetenco, znanje in spretnost. Od javnega nastopanja, do pisanja prispevkov, izboljšala sem komunikacijske spretnosti, pravopis, organizacijo potovanj, organizacijo lastnega dela in še in še. In ker nikoli nimam časa, sploh časa za sedenje za računalnikom, nisem beležila kompetenc. In tako je prišel 5. december in začela sem zapisovati svoje kompetence.
Vsebina
 
 
5. decembra obeležujemo Mednarodni dan prostovoljstva, torej praznik vseh prostovoljk in prostovoljcev. Če si tudi ti prostovoljka ali prostovoljec te je med prejeto pošto čakala zahvala organizacije. To je dan, ko organizacije izpostavijo naše odlike in se nam zahvalijo za vloženo delo, trud, čas, znanje, energijo in predvsem upanje, ki ga vlivamo ljudem v težkih časih. In tako je ravno na ta dan Slovenska filantropija organizirala forum o prostovoljstvu z naslovom Beleženje in priznavanje kompetenc pridobljenih s prostovoljstvom. In kot prostovoljka PZS sem se tega foruma tudi udeležila.  Na forumu so bili prestavljeni dobro delujoči modeli beleženja kompetenc in pogled na neformalno pridobljene kompetence v različnih družbenih sektorjih. 
 
Prva je svoje prostovoljske izkušnje predstavila  Tjaša Arko s Slovenske filantropije. To je tista gospa, ki vas vpisuje na usposabljanja Slovenske filantropije za prostovoljce in mentorje. Seznami in termini usposabljanj se nahajajo na tej povezavi: www.prostovoljstvo.org/usposabljanja. Nudijo različna tematska usposabljanja. Priporočam, ker te z usposabljanji pripravijo na delo, ki ga boš ali ga kot prostovoljec že upravljaš. Tudi z usposabljanji krepiš kompetence. Rada pa bi izpostavila besede ga. Arko, da je že nekje od osnovne šole prostovoljka. Kako? Vsi smo že takrat na nek način prostovoljci, sošolcem pomagamo pri domačih nalogah... Pravi, da je s prostovoljskimi izkušnjami prišla do službe, ki jo opravlja sedaj. Tjaša Arko je vodja programa prostovoljstva in usposabljanj na Slovenski filantropiji. Služba jo veseli, je njena strast in je sploh ne dojema  kot službo. Nadaljevala je dr. Eva Boštjančič s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki nam je razložila kaj sploh so kompetence! Razumevanje besede kompetence marsikomu povzroča težave.  Kompetenca je kombinacija znanj, sposobnosti, spretnosti in individualnih značilnosti. Kje pridobivamo kompetence? POVSOD! Kdaj pridobivamo kompetence? VSAK DAN! Priporoča uporabo spletne strani  https://psihologijadela.com/, ki so jo ustvarili skupaj z študenti psihologije in nam je lahko v pomoč pri gradnji in razumevanju kompetenc ter pri iskanju zaposlitve. Prav tako priporočam ogled posnetka Izstopaj iz množice – Osebna blagovna znamka www.youtube.com/watch?v=vy8t7VY2K-g, ki so ga pripravili študentje in študentke psihologije.
 
Model MEPI nam je predstavila Neda Kajfež iz Zavoda MEPI.  MEPI – Program Mednarodno priznanje za mlade je svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da z neformalno izobrazbo in na različnih področjih razvijajo svoj potencial. Več o programu MEPI na spletni strani: http://mepi.si/. Predstavljen je bil tudi Youthpass in njegovih 8 ključnih kompetenc. Youthpass pridobi vsak, ki se vključi v program Erasmus+. Lahko ga pridobiš za EVS, mladinske izmenjave, usposabljanja za mladinske delavce. Več o Youthpass-u si lahko preberete na spletni strani www.youthpass.eu/sl/.
 
Sara iz Zavoda Voluntariat je predstavila novo aplikacijo IMPROVE, ki so jo razvili v sodelovanju s Češko organizacijo INEX-SDA. Aplikacija naše opise kompetenc spremeni v »fancy« besede. Osebno sem nad aplikacijo navdušena. Zelo praktična in enostavna za uporabo, omogoča prepoznanje kompetenc tudi s konkretnimi primeri. Aplikacijo najdete na spletni strani http://improve.inexsda.cz/. In zadnji model beleženja neformalno pridobljenih kompetenc in  tudi najbolj prepoznaven je model Nefiks. Tudi ta model nam pomaga pri kariernem razvoju in iskanju zaposlitve. Kompetence lahko beležite preko internetnega portala  e-Nefiks ali z vpisom v knjižico. Vse informacije najdete na spletni strani http://nefiks.si/
 
 
Nato pa sta nam Nika Sebič Koračin, psihologinja in vodja projektov v podjetju Human Resources Management in Ksenija Špiler Božič, svetovalka direktorja Steklarne Hrastnik,  razložili kako kot svetovalki dojemata neformalno pridobljene kompetence.  Pravita, da so neformalno pridobljene kompetence velika prednost pri iskanju zaposlitve. Opozorili sta na to, da načeloma kadrovski svetovalci  najprej opazijo ime, izobrazbo in prejšnje delovno mesto. Kaj pa povedo kompetence? Kompetence povedo vrednote iskalca zaposlitve. Prostovoljstvo pa pove veliko o motivaciji in zanimanjih kandidata. Podali sta nekaj nasvetov in sicer življenjepis naj bo oseben in naj bo zgodba. Zgodbe in tisti »biserčki«, ki jih sigurno ima vsak posameznik. Le ti najbolj zanimajo kadrovske svetovalce. Sta osebi, ki se zavedata, da so podjetje ljudje. Pomembno je, ne kaj  človek zna, vendar kdo človek je, zato pripisujeta neformalno pridobljenim kompetencam velik dodaten pomen in vpliv.  Ga. Božič sodeluje s Steklarno Hrastnik, ki je podjetje primer dobre prakse upoštevanja neformalno pridobljenih kompetenc.   
 
Razvoj osebnih, socialnih in državljanskih kompetenc je pomemben. S tem krepimo naš potencial in osebnost. Vsaka neformalna kompetenca je tudi formalna. Kompetence so pomembne in kompetence pridobljene s prostovoljnim delom vedno bolj veljavne tudi pri iskanju zaposlitve v različnih gospodarskih sektorjih. Je pa vse na nas prostovoljcih! Mi smo tisti, ki moramo dosledno beležiti kompetence, zahtevati referenčne listine od naših mentorjev, pridobiti dokazila o prostovoljnem delu. 
 
In kaj sem se naučila? Do sedaj nisem beležila kompetenc in naučila sem se, kako beležiti kompetence in kako pomembno je beležiti kompetence! Spoznala sem, koliko kompetenc prostovoljke in prostovoljci pridobimo (ko jih začneš zapisovati si presenečen)! Odločila sem se, da kompetence začnem zapisovati sproti in redno. Priporočam vsem! In vsem želim srečno novim kompetencam naproti  in uspešno beleženje.

Sorodni članki

Prijava