Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Vikend v prestolnici Danske

Obisk Kopenhagna

Po nekaj urni avtobusni vožnji iz Hamburga sem prispela v mesto Kopenhagen. Kopenhagen je glavno mesto Danske, ki se nahaja na vzhodni obali otoka Zelandija. Največje mesto Skandinavije ponuja obilo možnosti za kulturne, športne in gastronomske navdušence.
Vsebina
 
 
V poletnih dneh je izposoja kolesa obvezna. Mesto diha s kolesarji, ki pa se jih je treba obenem še posebej paziti, saj so hitri in množični. Kolesarske poti so urejene po celotnem mestu in parkih. Ker je celotna Danska izrazito položna dežele, prevelikih vzponov ni pričakovati prav nikjer in je vožnja lahkotna in prijetna. Možna je izposoja javnih koles.
 
Druga možnost transporta je podzemna železnica, cene so visoke, a je vožnja posebno doživetje. Električni vlaki (S-vlaki) so avtomatsko vodeni in računalniško nadzorovani. Ker vozniki niso potrebni, ni potrebe po kabinah na sprednjem in zadnjem delu, zato lahko na obeh straneh opazujete podzemlje mesta. V gradnji sta še 2 nova kraka podzemne železnice, ki bosta omogočala še boljšo povezanost mesta.
 
Kopenhagen se ponaša tudi kot ena večjih gastronomskih prestolnic. Izbire je ogromno, restavracije z Michelinovimi zvezdicami ali ulični prodajalci hrane, prav poseben trend pa so restavracije Smørrebrød, tako imenovane prodajalne sendvičev. Za navdušence alkoholnih pijač se v mestu nahajata dve pivovarni z dolgo tradicijo Carlsberg in Tuborg.
 
 
Obvezne turistične točke si je najlažje ogledati preko free walking tours, te so  po navadi dolge od 1,5 do 2 ur, vodiči pa so prijetni domačini, ki mesto dobro poznajo in odgovorijo na vsa tvoja zahtevna in nesmiselna vprašanja. Sama se vedno podam na vodenje in kasneje sama raziskujem mesto in se vrnem na točke, ki so mi bile posebej zanimive. Sprehodite se po parku Tivoli. Ta zabaviščni park, ki deluje že od leta 1843 na leto obišče skoraj 5 milijonov zabave željnih starih in mladih, s tem se park uvršča med najbolj obiskane na svetu. Naslednja pomembna točka je Nyhavn Harbour, čudovit kanal, obdan z barvastimi hišami, ki pritegne vsakega mimoidočega. Že od jutra je območje živahno, saj je polno kavarn in restavracij, prav tako pa je ena od glavnih točk za vožnjo z ladjico, ki vas popelje po mestu. Ob lepem sončnem vremenu se sprehodite po območju utrdbe Kastellet. V neposredni bližini se nahaja kip male morske deklice, katere obisk vam ne bo priporočilo veliko ljudi, saj je majhen in s turisti prenatrpan del obale Kopenhagna. 
 
 
Pomemben del doživetja mesta je tudi nastanitev. Izbira hostla je pomembna, saj vam dobra lokacija, čeprav morda kdaj plačate evro več, olajša prevažanje iz enega konca mesta na drugega. Sama sem izbrala dobro lociran in uveljavljen hostel – Dan Hostel. Član verige Hostelling International ponuja udobne sobe s čudovitim razgledom na park Tivoli in središče mesta. Sobe so urejene in moderno opremljene. V kuhinji si lahko pripravite poceni večerjo in si privoščite pivo v baru, ki se nahaja znotraj hostla. Zjutraj za doplačilo ponujajo samopostrežni zajtrk, za katerega se odloči večino popotnikov, saj je prijetno zatočišče pred jutranjim dežjem ali pa vam omogoča klepet z drugimi gosti. 
 
Ker je vzdušje v hostlu sproščeno in sem spoznala nekaj somišljenikov, smo se podali v Cristianio (Freetown Christiania). Območje od hostla oddaljeno okoli 15 minut, kar vam v večernih urah pride zelo prav. Cristiania je samooklicano avtonomno območje, ki ga od leta 1971, naseljuje okoli 850 prebivalcev, ki so zasedli razpadajoče vojaške objekte in ustvarili prijetno skupnost. Vstop je možen prav vsem, a se je potrebno držati določenih pravil, ki so jasno predstavljena na tablah ob vhodih. Tu se druži staro in mlado, v številnih barih, ki so ob večerih nabito polni, alternativna glasba in prizorišča na prostem pa dajo mestu poseben pečat.
 
Mesto Hansa C. Andersena in zelo priljubljene danske kraljeve družine pa ne smete zapustiti brez vzpona na razgledni stolp stavbe Christiansborg palace. Vstopnine ni, a si vzemite nekaj časa za čakanje v vrsti, saj je zanimanja veliko.
 
Z nahrbtnikom na rami se sprehodim do glavne avtobusne postaje, ki je od Dan Hostla oddaljena ravno za prijeten sprehod. Nato pa naprej v novo skandinavsko mesto.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava