Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Erasmus+, kaj izbrati, učenje ali pripravništvo? – 2. del

Erasmus pripravništvo

Da lahko kandidiraš za Erasmus pripravništvo, moraš biti vpisan na višjo šolo. Prav tako se mora pripravništvo, ki si ga izbral, navezovati na tvoj študij.
Vsebina
 

Kako poiskati organizacijo za pripravništvo?

Podjetje je najboljša možnost za hitro pripravništvo. Osredotoči se na manjša podjetja ali organizacije, kjer imajo projekte v tvojem jeziku ali jeziku, ki ga obvladaš in ki so močno povezani s tvojo smerjo študija.   Sama sem dobila pripravništvo v kadrovskem podjetju, ki je upravljalo s projekti na Poljskem, s katerimi sem se lahko ukvarjala in se jih učila izvajati. Razgovor lahko poteka kar preko Skypea in je lahko zelo sproščen ali pa kar strog, odvisno od stila organizacije. Nič ne jemlji samoumevno. Če se je organizacija odzvala na tvojo prošnjo, pomeni, da si ujel njihovo oko, a še vedno jih moraš prepričati, da si vreden njihovega truda in časa.  Potem, ko si prejel pozitivne povratne informacije in začneš izpolnjevati dokumente za mednarodno pisarno, še vedno ostani v stiku s podjetjem in jih obveščaj, kako poteka tvoj proces. Imej v mislih, da jih lahko prosiš za nasvet in za informacije o tem, kako načrtovati svojo pot in nastanitev. Nekatera podjetja ponujajo pomoč pri iskanju nastanitve in pri urejanju začasne osebne izkaznice, mestne kartice ... Ko postaneš pripravnik, moraš imeti svojega nadzornika, na katerega se lahko obrneš, če imaš kakšne tehnične težave, on je tam za tebe.
 
Naslednja pomembna stvar je, da si študent in da je popolnoma ok, da delaš napake, saj je to tvoja prva resna delovna izkušnja. 
 
Še vedno se učiš opravljati delo, tako da se osredotoči na rešitve in ne na svoje napake.

Kaj se naučiš med pripravništvom?

Pozitivne stvari
  • poslovni kodeks, če izbereš podjetje ali svobodni duh nevladne organizacije,
  • delovne navade, število odmorov in delovni stil v določeni državi,
  • komunikacija med zaposlenimi, njihovim šefom in strankami,
  • mednarodna komunikacija in ideje o svetu in tvoji državi,
  • naučiš se biti ambasador svoje države, vse, kar narediš, bodo ljudje povezovali tudi s tvojo državo,
  • sebe preizkušaš v profesionalnem okolju, 
  • postaneš samozadosten in bolj odprt, 
  • izpiliš lahko jezik obiskane države,
  • ustvariš profesionalno mrežo v drugi državi,
  • uživaš lahko v bogatem družbenem življenju z domačini ali drugimi mednarodnimi ljudmi,
  • potovanje je še vedno močan del tega programa.
 
 
Čeprav je ta izkušnja čudovita, ima tudi nekaj negativnih strani
  • Težko je najti organizacijo v tujini, ki te bo sprejela. Sama sem potrebovala 4–5 mesecev, a pomembno je, da ne odnehaš, se prijavljaš in iščeš.
  • Nimaš toliko časa za potovanja, saj običajno delaš od ponedeljka do petka, seveda pa se delovne ure razlikujejo od delodajalca do delodajalca, lahko je pet ur na dan, lahko je osem.
  • Če upravljaš projekt, kjer samo ti govoriš jezik projekta, ostaneš sam, ko prid do težav, kar je lahko velik izziv.
  • Vedeti moraš, da ima vsaka država svoje zakone in priporočljivo je, da že vnaprej preveriš, na kakšne težave lahko naletiš.
  • Izobraževalni sistemi v vsaki državi izgledajo drugačno. Včasih imaš več teorije kot prakse, medtem ko tvoj delodajalec že pričakuje, da boš pripravljen na izvajanje nalog.
  • Več podjetij ne ponuja plačila, kar pomeni, da moraš preživeti s svojo štipendijo, prihranki ali podporo družine.

Več nasvetov lahko najdete na uradni Erasmus+ spletni strani

Da bo tvoja Erasmus izkušnja zabavnejša, preverite ESN Facebook strani in druge Facebook skupine, kjer objavljajo zadnje novice in dogodke.

Na primer Erasmus druženja v Antwerpu

Zaključimo lahko, da imata oba programa pozitivne in negativne strani.
 
Zato zagotovo priporočam, da se prijavite na oba programa. Učenje in delanje v tujini sta popolnoma drugačni izkušnji. Tudi delodajalci to zelo podpirajo, saj kaže tvojo ambicijo, da se osebno in profesionalno razvijaš v tujini, kar lahko prinese dobro prakso in izkušnje za prihodnjo službo.
 
Moja zadnja misel in nasvet je, da naj te ne bo strah, pa naj bo to Erasmus ali kak drug program. Zgrabite priložnost, pojdite na pustolovščino in izkusite svet.

Sorodni članki

Prijava