Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kako preživeti 3 dni v Parizu?

Imaš dva ali tri dni in ozko denarnico za raziskovanje francoskega načina življenja in enega najslavnejših mest? Preprosto je, če si dobro organiziran. Za začetek se odpravi v Pariz, mesto luči. 

Vsebina

Pariz, glamurozno mesto

Štiri različna okolja za prvi dan: začni dan z obiskom v Montmartre. Bazilika na vrhu hriba ponuja prelepo panoramo na prestolnico. Je čudovit kraj za sprehode s slikovitim okoljem. Nato lahko nadaljuješ v Boulevard Hausmann z vsemi trgovinami, templji nakupovanja. Tri kilometri pariške elegance vse do Parc Monceau, enega najlepših parkov v Parizu. Dan se konča na vrtovih Trocadéro, ki so urejeni v angleškem stilu, s pogledom na Eifflov stolp. Ljubitelji umetnosti bodo seveda pokukali tudi v muzej moderne umetnosti.

Pariz, voda pod mostom

Drugi dan se podaj na križarjenje po rek. Kaj bi bil Pariz brez reke Sene in romantičnih sprehodov ob njej. Odkrij slavne zgradbe Pariza iz drugačnega zornega kota. Lahko se sprehodiš ob reki, skozi vrtove Tuileries in nadaljuješ do muzeja Louvre ali pa se podaš do četrti Saint Germain des Pres na levem bregu Sene. Café de Flore, the Vieux Magot in Brasserie Lipp so legendarne restavracije, ki si gostile intelektualce in filozofe petdesetih let. Če ste ljubitelji kulture, nadaljujte do Odéona, umetniškega eksperimentalnega kina, umetnostnih galerij, knjigarn, kavarn, restavracij in malih trgovin, skupaj so res kraj, ki ga moraš obiskati. Za nekaj bolj mirnega, obišči vrtove Jardin du Luxembourg. 

Pariz, zgodovinski in trendi

Nove dogodivščine na tretji dan, kjer boste lahko pešačili. Včeraj »trebuh Pariza«, danes tempelj mode, območje Halles. Rue Montorgueil, Rue Quinquempoix, Pompidou Centre (muzej moderne umetnosti), cerkev Saint Eustache, borza in Jardin Nelson Mandela (vrt): izgubi se in pusti, da te kraji vodijo. Nato se vrni nazaj na Zemljo v Maraisu, kjer zgodovina in moderni trendi hodijo z roko v roki. Bari, kavarne, restavracije resnično poživijo ulice, prav tako pa boš tukaj našel dizajnerske trgovine in moderne umetnostne galerije. Zakaj ne bi raziskovali Pariza na malce neobičajen način – z električnim kolesom?

Pariz, umetnost hrane

Ko si v Parizu, poskusi nekaj Ile-de-France specialitet: sendvič s šunko in maslom, Paris-Brest (kremasto pecivo), croque-monsieur (ocvrt sendvič s šunko in sirom), croissant, flan parisien (francoska pita z jajčno kremo), slavni blanquette (telečja obara) in œuf mayo (trdo kuhano jajce in majoneza). Pokukaj v pariško brasserie (kavarna, ki ponuja lahke obroke in pivo), to so pariške inštitucije. 
Pariz ponuja veliko brezplačnih stvari, zato lahko obiščete prestolnico tudi s tanjšo denarnico. Pariz, pa tudi Lyon se boste spominjali po hrani, Marseille pa po multikulturnosti.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava