Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Barcelona za nežnejši spol

Pozdravljam te v svojem vodiču po Barceloni za zmedene ljudi, ali kako se izogniti neprijetnimi situacijam v glavnem mestu Katalonije. Najprej je pomembno, da osvojiš osnove izgovora, da te ne bodo ljudje čudno gledali. Barcelona se izgovarja na zapleten način (še večletni učenci španščine imena ne znajo izgovoriti), a zate bo dovolj dobro če rečeš: Barselona. 

Vsebina

Pa začnimo na začetku

Najcenejše karte za Barcelono se kupi pri Ryanairu, priporočam ti spremljanje internetnih strani Popotniškega društva Slovenije, da boš izvedela, kdaj se jih še posebej splača kupiti. Leti se iz Trevisa. Verjetno boš na letališču že zelo zgodaj. V takih trenutkih priporočam branje vodiča. Ali pa branje napotkov, kako se ogniti raznih žeparjev. Še posebej na poti do hostla. Nikoli ni prepozno za paniko. 
 
Takoj pred odhodom boš šla na check-in, kjer boš morala letalsko karto prisloniti na elektronski čitalec. Stvar verjetno ne bo delala, a brez panike. Tam bo sigurno nekdo, ki ti bo pomagal. 
 
Nato bo letalo letelo … bruuum. Tudi nad francosko rivero. Fancy.
 
In po parih urah letenja in po parih ponudbah Ryanairovega air shop-a, ki se bodo oglasli ravno, ko boš sladko zadremala, boš priletela na barcelonsko letališče El Prat na terminal T2. Po prevzemu prtljage je odvisno, ali boš do mesta potovala z vlakom ali z avtobusom. Če boš šla z vlakom, takoj po izhodu, še v notranjosti stavbe, sledi oznakam, na katerih je narisan vlak. Šla boš po nadzemnem tunelu. Ko boš prišla do perona, moraš kupiti karto. Priporočam ti, da to opraviš pri pultu. Če se boš prijavila v HI Hostel Equality Point, za katerega s kartico popotniškega društva dobiš 10 % popusta, ti priporčam da se do postaje Passeig de Gracia odpelješ z vlakom naravnost iz letališča. Vse piše tukaj.
 
Po Barceloni se boš, razen če naravnost ne obužuješ hoje, verjetno premikala s pomočjo javnega prevoza. Imaš kar nekaj možnosti izbora kartic. Najprej je tu T karta, ki je res kul. Ponuja ti 10 voženj za deset evrov. V ceno so vključeni tako avtobusi prevozi, kot tudi tramvaji in pa vlak z letališča. Razlika med Barcelono in Londonom je očitna. Posebej super je vožnja z avtobusom, kjer dobro vidiš vse naokrog.
 
Obstaja pa tudi Barcelona Card, s katero imaš neomejeno število voženj s celotnim transportom in tudi nekaj popusta pri obisku nekaterih znamenitosti, restavracij in trgovin s spominki. Plača se po dnevih, tako dva dneva uporabe staneta 20 evrov na osebo, 45 evorv pa stanejo trije dnevi. Odločiš se pač, kaj potrebuješ. Vse je razloženo tukaj.
 
Photo_by_Dimitry_B_on_Unsplash.jpg

Kako priti na metro/vlak?

Preprosto. Opazuj ljudi pred seboj. Cilj je, da svojo kartico vtakneš v za to namenjeno napravo in da greš lahko naprej šele takrat, ko zasveti zelena luč in ko ti elektronska naprava vrne kartico. Malo vaje pa bo šlo. Ni panike. A pazi, da ne zmečkaš svoje kartice, ker so zelo občutljive. Če pa jo, pa le pogumno (!) pristopi do ljudi, ki so tam na razpolago za pomoč in jim reci, da 'stroj noče pojesti karte'. Ti ti bodo kartico zamenjali na avtomatu. Ampak občutek mi pravi, da se tebi to ne bo zgodilo. Tudi orientacija na podzemni je enostavna. PO zvočniku ves čas oznanjajo postaje. A ker ti ne bo kaj dosti pomagalo, imajo tudi super zemljevid, ki potuje skupaj s tabo.
 
Barcelona ti mora prirasti k srcu že zaradi svoje velike količine Mc'Donals restavracij. Kaj ni to, kar je v mestu resnično pomembno? Imajo tudi svoj lastni Starbucks. Vse se nahaja na ulici Passeig du Gracia. Ja, prav imaš, to je prav tista ulica, kjer storijo tiste slavne pisane Guellijeve case. Oglej si kakšno. Zagotovo ti bo všeč. In Facebook bo navdušen nad slikami. 
 
V Barceloneti (del ob obali) pa le skoči na kakšno morsko kosilo. Predvsem paello in sangrio. Tu je toliko restavracij, da boš težko našla najboljšo. V ostalih delih mesta, predvsem v strogem centru pa boš ugotovila, da ob glavnih ulicah ni kakšnih restavracij. Zato le vklopi svoj nos in se podaj na raziskovanje v notranjost mesta.
 
V bližini je tudi morje, v katerem se boš lahko kopala. In dolga peščena plaža. Že vnaprej te opozorim, da bo gneča na WC-ju na obali. Aja, pa pri mojitih se da čudovito barantati. Vsak naslednji je cenejši za en evro. Z več ruma.
 
Zdaj pa še en nasvet. Ne imej preveč polne potovalke. V Barceloni se namreč nahaja trgovina Primark – sanje vsake slovenske ženske. Vse je poceni. V Barceloni so ljudje manjši kot kje drugje, kar je samo dobro. Vsaj ne boš tam prebila veliko časa. Le kupi si kakšna nova oblačila. In če ne boš našla Primarka, glede nato, da se nahaja v podzemlju, v nakupovalnem središču (vsaj tisti, na ulici Diagonal), vprašaj koga. Ne boš edina. To so spraševali tudi mene. 
 
Ena od zadnjih tem so znamenitosti. In to zato, ker mora biti iskanje vseh teh znanih hiš, cerkva, stadionov, parkov vsaj malo stresno, tako po zemljevidu, kot v realnosti. Kar si moraš v Barceloni nujno ogledati, je prikazano na vsaki razglednici in v vsakem vodiču. Jaz imam zate samo par nasvetov. Ne morem ti svetovati, ali iti v cerkev Sagrada Familia ali ne. Sama namreč nisem šla. Lahko pa samo rečem, da ne izgleda, kot da bo kmalu dokončana, tako, da jo lahko obiščeš tudi kdaj drugič, če ob tem obisku nimaš časa.
 
Photo_by_Biel_Morro_on_Unsplash.jpg
 
Če se boš podala v Gȕellijev park, si prej rezerviraj vstopnice. Ne moreš si predstavljati, koliko šolskih skupin hodi tja. Pa je vreden ogleda? Za sedem evrov zagotovo. Obkroža ga tudi lep park, le sprehodi se po njem. Nato pride na vrsto hrib Montjuïc, s katerega se bi dalo krasno opazovati sončni zahod, če le ne bi bilo vseh tistih dreves. Priporočam peš vzpon nanj. Pot je kar po cesti, samo ne pojdi po lepih potkah mimo ribnikov. Ne peljejo nikamor. So pa lepe za druženje. V bližini se nahaja tudi pločnik slavnih, kjer so slavni Španci odtisnili svoje noge. Večinoma so to storili športniki. Posebej zanimivo (veliko) je stopalo košarkaša Pau Gasola. Zraven se nahaja tudi olimpijski stadion, na ploščadi pred njim je čudovit razgled na mesto. Zraven, pri Plazi Espana, se nahaja palača, ki so jo postavili za svetovno razstavo. Pred njo ljudje prodajajo selfie-palice. Reči v slovenščini, da ga imaš in pojdi naprej. 
 
Oglasi se tudi v Palači Real, pred njo imajo čudovite umetne živali, narejene iz barvnih ploščic. Naslednja prav tako izjemna stvar je Riva ob obali, kjer lahko paradiraš v svojih najnovejših oblačilih. Ali pa greš na sprehod do super nakupovalnega centra, kamor pelje most izpred Kolumbovega spomenika. Lep pa je tudi stari del mesta. Tako da, draga moja, tavaj po malih ulicah, odkrivaj nove trge, občuduj srčkane hiške in pojej veliko sladoleda. In vedi, feminstiske se nikoli ne izgubijo, samo najdejo novo pot.
 
Verjetno pričakuješ tudi kakšne pametne nasvete za razburljivo nočno življenje. Tu se znajdi sama, jaz lahko s teboj delim samo pesmico: 
 
When I came to Spain and I saw people party
I told to myself: What the fuck!?
All day, all night
All day, all night
Viva la fiesta, viva la noche
Viva los DJ's.
 
Pa še zadnji nasvet: pazi na prtljago, na torbice in na drugo. Najnevarnejša je pot z letališča do prebivališča in nazaj, ko boš za seboj vlekla kovček. Predvsem ne pokaži, kje imaš ves denar. Tudi osebno izkaznico imej nekje na varnem. V modrcu še najbolje. Ko boš tavala po mestu, se pa lahko s kakšno torbo pod trebuhom tudi pretvarjaš, da si noseča. 
 
Zdaj pa mi preostane samo še to, da rečem, varno pot. Ali kot bi rekel Freddie Mercury: »Barcelona – like a jewel in the sky, how can we forget?«.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava