Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Plešoči dvojčki in svetleča titanova ladja

Eden od čarov potovanja je arhitektura. Razlikuje se od mesta do mesta in prav vsak kraj skriva nekaj posebnega. Ste že stali pred stavbo in se navduševali nad njo? Ste se morda spraševali, kako so jo zgradili? Mesta, ki s svojo arhitekturo najbolj očarajo, so po mnenju Travel Channel Dubaj, Berlin, Chicago in New York. Katere pa so najbolj nenavadne in zanimive stavbe, ki so zrasle na našem kontinentu?

Vsebina

Rešitev v primeru globalne krize

Prva po videzu ni nič kaj posebna, saj je na pogled kot kocka, ki štrli iz snega, zato pa je posebna z drugega vidika. Sef semen Svalbard Global Seed Vault je prav to, kar se sliši – stavba je bila ustvarjena, da shranjuje milijone semen, ki bi lahko v primeru velike naravne katastrofe ali globalne krize bili uničeni. Stavba se nahaja na Norveškem, globoko v gori in na odmaknjenem otoku, 1300 kilometrov od severnega pola. Tehnični pogoji lokacije so dobesedno popolni. Gora povečuje varnost stavbe, območje je geološko stabilno, stopnja vlažnosti je nizka in arktični permafrost omogoča avtomatično zamrzovanje, pa tudi otok Svalbard je politično stabilen, vojna aktivnost je tukaj od leta 1920 prepovedana. Sef je ena najvarnejših stavb na svetu. Zaščitena je z vrhunskim varnostnim sistemom, ki zagotavlja, da so semena zavarovana pred vsako nevarnostjo, ima pa tudi malce nenavadne varnostnike – polarne medvede, ki jih je na Svalbardu več kot ljudi. Stavba ima tri sobe, ki služijo kot sefi za shranjevanje semen in lahko shranijo štiri milijone vrst rastlin in več kot dve milijardi semen, danes jih shranjuje 830.000. Vse informacije o stavbi najdete na spletni strani Croptrust, na kateri lahko tudi interaktivno obiščete stavbo in se po njej razgledate. 

S samokolnico in oljno svetilko do mojstrovine

Ko pomislimo na Francijo, bo najverjetneje ena izmed naših asociacij Eifflov stolp, a kljub svoji slavi vseeno ni najbolj zanimiva stavba v Franciji. Eupedia piše, da je ena najbolj čudnih stavb v Franciji tako imenovana Idealna palača (Palais Ideal du Facteur Cheval), ki jo najdemo v majhni vasici Hauterives. Palačo je zgradil poštar Ferdinand Cheval med letoma 1879 in 1912. Zgradba je na oko izjemno zanimiva, tako kot je zanimiva njena zgodba. Med dostavljanjem pošte aprila 1879 se je Cheval spotaknil na velikem kamnu in odločil se je, da bo zbiral kamne na tem območju. Navdihnile so ga skulpture, ki jih je ustvarila narava, ter egipčanska in hindujska arhitektura in mitologija in Cheval se je odločil, da bo tudi sam s kamni ustvarjal lepe oblike. V naslednjih 33 letih je poštar z lastnimi rokami ustvaril stavbo, ki jo je sam poimenoval Tempelj narave. Kamne je prevažal s samokolnico in večkrat ponoči delal z oljno svetilko. Čeprav je bil Cheval reven in neprepoznaven, je njegovo delo pohvalila vrsta velikih umetnikov, kot sta Pablo Picasso in Anais Nin.

Fred Astair in Ginger Rogers v stavbi

Na sprehodu ob reki Vltavi se vam bo mogoče zazdelo, da vidite malce čudno, krivo. A naj vas ne skrbi, vidite prav, a gledate stavbo, ki ji pravijo plešoča hiša (Tančici dum). Njen dizajn je unikaten in v središču mesta Praga še posebno presunljiv. Več let so govorili, da stavba ne spada v ta del mesta. Na tej lokaciji je pred njo stala neorenesančna hiša, a so jo leta 1945 porušile ameriške zračne sile. Več desetletij tam ni bilo ničesar. Nato pa je takratni češki predsednik, ki je živel v sosednji hiši, naročil arheološko študijo kraja arhitektu Vladu Miluniču. Arhitekt se je povezal s kanadskim arhitektom Frankom O. Gehryjem in skupaj sta ustvarila dinamično zgradbo, za katero se zdi, kot da pleše na mestu. Predstavlja plesalca Freda Astaira in Ginger Rogers, zato hišo kličejo tudi Ginger and Fred. Stekleni stolp Ginger se upogiba in se naslanja na betonski stolp po imenu Fred, ki ima na vrhu jekleno kupolo, ki predstavlja lase, lahko preberemo na spletni strani http://tadu.cz/. Če želite v Pragi nastanitev, vam priporočamo Hostel Downtown.

Titanska ladja, ki lovi svetlobo

Španija prav tako ponuja ogromno zanimivih stavb, saj je v državi deloval Gaudi, ki je poskrbel za barvite in nenavadne stavbe. Stavba, ki velja za eno najbolj pomembnih zgradb 20. stoletja, je Guggenheimov muzej v Bilbau v Španiji. Ustvaril ga je arhitekt Frank Gehry in je primer ene najbolj inovativnih stavb prejšnjega stoletja. Fundacija je izbrala Gehryja, ker so želeli nekaj drznega in inovativnega. Stavba ponazarja ladjo, paneli iz titana, ki so videti kot ribje luske, pa se pojavljajo naključno in lovijo svetlobo, pišejo na spletni strani www.guggenheim.org. Muzej je velik kar 32.500 kvadratnih metrov, 11.000 od teh služi za razstave, ki se odvijajo v več kot 19 galerijah. Njegove prave velikosti se zavemo šele, ko vstopimo vanj, strop v prvem nadstropju je namreč visok 15 metrov.

Sorodni članki

Prijava