Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Salzburg

Salzburg brez filma Moje pesmi moje sanje

Priznati moram: Sovražim film Moje pesmi moje sanje, ki ga imajo vsi radi. Celo prijatelj mi je enkrat povedal, da sem zaradi tega slaba oseba. Zato je bil zame toliko večji izziv obiskati Salzburg in se izogniti vsem zanimivostim, ki zadevajo Moje pesmi moje sanje. In uspelo mi je!
Vsebina
Moja prva postojanka je bil Werfen, eno uro vožnje z vlakom od Salzburga. Vožnja je bila dobra. Vlak gre iz Salzburga do glavne železniške postaje vsakih 30 minut in v eno smer stane 9 evrov. 
 
V Werfnu sem obiskal dva kraja: Največjo ledeno jamo v Evropi z imenom Eisriesenwelt in grad Hohenwerfen. 
 
Jama Eisriesenwelt je odprta med poletjem, vendar ne pozabite jakne in dobrega para čevljev, saj je v jami nič stopinj, čeprav je zunaj 30 ali več.
 
Na železniški postaji Werfen do jame vsako uro pelje avtobus. Ogled jame traja okoli eno uro, a za izlet načrtujte okoli tri ure svojega dneva, saj vožnja z avtobusom traja 20 minut, nato vas čaka 20-minutni sprehod in nato še vožnja z žičnico in 20-minutna hoja do vhoda jame. Vstopnina vas bo stala 24 evrov, skupaj z žičnico in avtobusom pa vas bo izlet stal od 35 do 40 evrov. A kar boste videli, bo zagotovo vredno. 
 
Obiskovalci so razdeljeni v skupine, dajo jim oljne svetilke in jih vodijo v jamo, pravo čudo narave. Vodič nam je povedal nekaj o prvih ljudeh, ki so odkrili jamo. Takrat je samo izlet do jame trajal dva dneva, saj ni bilo avtobusov ali žičnice. Ledene formacije, ledene lagune, ledeni stalagmiti in stalaktiti vam bodo vzeli dih.
 
Ko sem prispel nazaj do železniške postaje v Werfnu, sem se odločil za sprehod do gradu Hohenwerfen. Do parkirišča sem hodil 15 minut in je lahko dosegljivo iz postaje. Tam lahko za 15 evrov greste na dvigalo. V ceno pa je vključena tudi vstopnina za grad. Brez dvigala bi moral do grada hoditi, a tega sem imel dovolj že v Eisriesenweltu.
 
Presenečen sem bil nad dejstvom, da je grad bil prizorišče televizijske serije, ki sem jo takrat gledal: The man in the high castle (distopijska serija, kjer si Japonska in Nemčija, ki sta zmagali v II. svetovni vojni, razdelita Združene države). Kraj je prelep, dobro vzdrževan in ima prijetno restavracijo. V poletju je na lepem dvorišču tudi razstava sokolov. V srednjem veku je grad bil znan po tem, da so udomačili sokole in jih uporabljali za lov. Sledili so mongolski tradiciji, ki je Evropo dosegla v 11. stoletju. Danes obstaja neprofitno društvo romantikov, ki še vedno udomačujejo in trenirajo te ptice na gradu in obiskovalcem nudijo dobro predstavo.
 
Predstava traja okoli pol ure. Prikažejo več sokolov in drugih ptic in pokažejo, kako letijo, lovijo in jih preizkušajo v znanjih. Res je nekaj zanimivega. Ogled je brezplačen.
 
Obisk Werfna, vključno z jamo in gradom, mi je vzel cel dan. 
 
Moja tretja znamenitost v Salzburgu je bil Augustiner Bräu, samostan, zgrajen leta 1621, ki so ga spremenili v pivovarno in restavracijo zaradi primanjkovanja menihov. Tukaj lahko gostje kupijo pivo neposredno iz fontane. Sanje se tukaj uresničujejo! Poskusite regionalne izdelke in jejte in pijte v eni izmed sob z visokimi stropi, ki lahko sprejme okoli 1400 gostov in so jo včasih menihi uporabljali za svoje dnevne obroke.
 
Vstopnina je brezplačna, vsak se lahko razgleda in občuduje dvorane in obarvana okna. Ali pa si kupite odlično pivo, kruh, kozji sir in piščanca na žaru iz enega izmed kioskov lokalnih proizvajalcev, kjer ponujajo kakovost in prijazne cene.
 
Ker je kraj malce odročen, morate ob reki Salzach hoditi 15 minut in medtem uživati v prelepem razgledu na mesto, kar je zagotovo lepše od filma Moje pesmi moje sanje.

Zanimive povezave

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava