Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

V mesto Mozartovih kroglic

Vsebina
Bilo je mrzlo sobotno jutro. S prijateljico sva se prebudili v megleno Ljubljano, ki razen mraza ni izgledala nič kaj zimsko. V nahrbtnik sva nametali še zadnje nujne stvari in odšli na postajo, kjer je bil predviden odhod. Ko smo se zbrali vsi potniki, je šofer obrnil ključ, stopil na gas in smo se odpeljali. 280 kilometrov dolga vožnja do Salzburga je hitro minila. Po dobrih štirih urah z nekaj krajšimi postanki smo prispeli v mesto Mozartovih kroglic. Pod vznožjem prečudovitih gora se ob reki Salzach razpira mesto Salzburg, v katerem si umetnost in zgodovina podajata roki. Za evropske razmere majhno mestece s 15.000 prebivalci hitro usvojiš. Ne potrebuješ zemljevida, le malo orientacije, slediš vonju cimeta, vrišču otrok in soju luči (ko nastopi mrak) – pa se nikakor ne moreš izgubiti. 
 
 
Palača Mirabell
Izstopili smo na avtobusni postaji pod vznožjem hriba Festungsberg, ki se razteza nad mestom, in se odpravili čez reko Salzach. Reko smo prečkali čez znameniti most Makartsteg, poln ključavnic številnih zaljubljenih parov, ki so si tukaj obljubili ljubezen in na most priklenili svojo ključavnico. Pot smo nadaljevali proti palači Mirabell. Že od daleč smo občudovali lepoto skrbno urejenega vrta, ki vodi do palače. Palača Mirabell in trdnjava Hohensalzburg na vrhu hriba Festungsberg si zreta iz oči v oči, med njima pa se nahajajo čudovit vrt, reka in mesto ob  vznožju hriba. Palačo je leta 1606 dal zgraditi nadškof Wolf Dietrich von Raitenau, ki si zagotovo ni predstavljal, da bodo štiri stoletja kasneje v palači koncertna hala, gledališke dvorane in ena najlepših poročnih dvoran na svetu. Palačo koristijo tudi župan mesta Salzburg in občinski svet. Četudi si ne ogledaš notranjosti palače, te navdušita osupljiva arhitektura in prelepi vrtovi, ki so pod zaščito UNESCA. Pripravi fotoaparat, kajti tukaj je še in še čudovitih trenutkov, ki se jih splača ujeti v fotografski objektiv.
 
 
Mozartova rojstna hiša in rezidenca
Ponovno smo prečkali reko Salzach (a tokrat na drugem mostu, saj je le teh nešteto) in se vrnili pod vznožje hriba. Ker se Salzburga skorajda ne spodobi zapustiti, ne da bi v rojstnem mestu enega največjih skladateljev poskusil znamenite Mozartove kroglice, sva si jih s prijateljico privoščili. In povem ti, nikjer drugje na svetu nimajo kroglice takšnega okusa, kot v njegovem rojstnem mestu, v njegovi rojstni hiši, kjer sediš na zofi in poslušaš nadarjenega glasbenika ob njegovem ustvarjanju. Zdelo se je, kot da bi mladi Mozart oživel in igral za naju. Rojstna hiša, v kateri je 27. 1. 1756 ogledal luč sveta Wolfgang Amadeus Mozart, se nahaja v ulici Getreidegasse. V hiši si lahko ogledaš številne dokumente in portrete družine Mozart ter njegove inštrumente. 
 
 
V mestu je tudi rezidenco, v kateri je Mozart prebival med leti 1773 in 1780. Rezidenca se nahaja na drugi strani, čez reko Salzach, v njej pa se boš prav tako lahko sprehodil med Mozartovimi instrumenti, notnimi zvezki in pohištvom.
 
Trdnjava Hohensalzburg
Na vrhu hriba Festungsberg stoji mogočna trdnjava iz 11. stoletja. Gre za enega izmed zaščitnih znakov mesta Salzburg in za največjo popolnoma ohranjeno centralno evropsko trdnjavo iz srednjega veka. Do trdnjave se lahko sprehodiš peš in se pri tem pošteno zadihaš, lahko pa mestni vrvež le v pičlih nekaj minutah zamenjaš s posedanjem na grajskem obzidju, če se do trdnjave zapelješ z vzpenjačo. Midve sva se odločili za vzpenjačo. Pogled s trdnjave nad mestom je fenomenalen. Prej mogočne in visoke stavbe se zdaj zdijo kot majhne lego kocke, ljudje pa kot mravljice. Možen je ogled notranjosti trdnjave, za obiskovalce so odprte nadškofova kapela, zlati hodnik, zlata komora in škofova spalnica z originalnim pohištvom in ureditvijo. Midve se nisva odločili za vstop v notranjost trdnjave, sva pa obiskali božični sejem v grajskem dvorišču in občudovale mesto s (skorajda) ptičje perspektive. 
 
 
Staro mestno jedro Salzburga
Mestece Salzburg se že v drugi polovici novembra odene v božično-novoletni plašč in privablja ljudi od blizu in daleč vse do božiča. Ponuja odlične možnosti za večdnevno raziskovanje mesta in okolice – obiščeš lahko muzej piva Stiegl (Stiegl Brauwelt), naravoslovni muzej (Haus der Natur), Red Bull Hangar-7 ali pa si ogledaš rudnik soli v Halleinu pri Salzburgu. V kolikor se odločiš ostati v mestu več dni, ti priporočam, da se zvečer udobno namestiš v katerem od štirih HI hostlov, kjer te bodo prijazno sprejeli. Mesto pa je tudi odlična izletniška točka za enodnevni izlet. Ogled glavnih mestnih znamenitosti, posedanje v kavarnah na vroči čokoladi, uživanje v Mozartovih čokoladnih kroglicah in srkanje vročega kuhanega vina imajo v Salzburgu v času adventa prav poseben čar. Drsališče na Mozartplatz v starem mestnem jedru gosti otroke vseh starosti. Okrog drsališča se (zlasti ko pade mrak) tre ljudi, ki v volnenih rokavicah, z od mraza rdečimi nosovi, v družbi prijateljev in znancev spijejo kakšen kozarček ali dva kuhanega vina. Le nekaj metrov stran pisano okrašeni smrečici prijazno vabita, da vstopiš v enega največjega božičnega sejmov, kjer ponujajo pisano paleto doma narejenih izdelkov. Salzburg bo zagotovo ostal v mojem spominu kot meto, kjer diši po cimetu, po prijaznosti, po radosti in toplini navkljub nizkim temperaturam. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava