Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Dnevni izlet na otočje Aran

Za dan se odpravite na otočje Aran in izkusite pristno Irsko. Tukaj lahko zbežite od vsega. Robata in nerodovitna pokrajina je unikatna in čudovita. Tukaj še vedno govorijo irsko, stare tradicije pa so ohranjene. Aransko otočje je sestavljeno iz treh otokov na zahodni obali Irske. Največji je otok Inishmore, srednji je otok Inishmaan, najmanjši pa je otok Inisheer.

Vsebina
Dublin International Hostel mi je pomagal pri rezerviranju dvodnevnega izleta z agencijo Wild Rover Tours iz Dublina v Galway. Izlet vas pelje na klife Moher, v narodni park Burren, ki je pravcati slovenski Kras, v Galway in na otočje Aran za dobro ceno. V ceno je vključeno tudi prenočišče v fantastičnem hostlu Sleepzone Galway Hostel, ki ima sobe s kopalnico in balkonom.
 
Vožnja s trajektom do otoka Inishmore traja 30 do 45 minut. Ob pomolu si lahko ob pristanku najamete kolo pri izposojevalnicah koles, ki jih ne morete zgrešiti, tudi če bi hoteli.
 
Sam sem nekaj časa pohajkoval po vasici in ugotovil, da pogovori tukaj potekajo samo v irščini. Biti v irski regiji Gaeltacht in slišati irščino iz prve roke je neverjetno. Zdi se ti, kot da si v drugi državi, kjer se je čas ustavil.
 
Kolesaril sem do vasice Kilmurvey po poti, ki vodi po severni obali otoka. Panoramski razgledi na ocean so bili izjemni. Na podeželju sem srečal ovce in krave, po otoku pa se križajo starodavne kamnite stene. Vse je bilo tipično irsko. Preprosto, vendar dih-jemajoče.
 
Peljal sem se mimo slavne točke, kjer lahko opazuješ kolonijo tjulnjev in opazil igrivega tjulnja, ki je plaval v zalivu. Če imate srečo in je sončno, lahko vidite 15 do 20 tjulnjev, ki se sončijo na obali.
 
Plaža Kilmurvey je bila pravo presenečenje. Slikovita plaža z belim peskom je odličen kraj za sprehod ali piknik. Je tudi odlična plaža za kopanje na vroč dan.
 
V vasi Kilmurvey sem našel lepo kavarno Teach Nan Phaidi, kar v irščini pomeni »hiša Nane, Paddyjeve hčerke«.  To je idilična irska kavarna, kraj, ki ste si ga mogoče naslikali v domišljiji, vendar niste vedeli, da obstaja. Vse v kavarni izraža irski čar. Osebje je prijazno, domača hrana je zelo okusna, atmosfera pa je topla in prijetna. Brez obžalovanj sem naročil lazanjo. Naredite vse, kar je v vaših zmožnostih, da obiščete to kavarno.
 
Ko sem se spočil in najedel, sem bil pripravljen, da osvojim trdnjavo na klifu Dun Aengus, ki sega v leto 1100 pred našim štetjem. Trdnjave ne smete izpustiti, če boste obiskali Inishmore. Plačal sem majhno vstopnino na začetku poti in se odpravil do starodavne trdnjave. Pot do trdnjave ni najlažja ali najkrajša pot na svetu, to lahko zagotovo trdim.  Zaradi kamnite stene, ki teče ob stezi in vetrovne poti sem se počutil kot da sem na starodavnem romanju. Sprehod do vrha po poti, nevarni za gležnje, traja okoli 20 do 30 minut, a napor je vreden.
 
Trdnjava Dun Aengus je bil razglašena za najbolj veličasten barbarski spomenik v Evropi. To vas ne bo presenetilo, če boste jo obiskali. Ograjujejo jo tri kamnite stene, ki odvračajo napadalce. Osupljivo je razmišljati o količini dela, ki so jo vložili v gradnjo, še posebej če pomislimo na omejena orodja in sredstva. Nevarno leži na 100-metrskem klifu in ponuja veličastne panoramske razglede. Počutiš se, kot da si na koncu sveta.
 
Upala sem, da bo moj naslednji obisk na Worm Hole, vendar mi je osebje na trdnjavi Dun Aengus povedalo, da bi bila plima previsoka, da bi luknjo videla. Worm Hole je naravni pravokoten bazen v niši apnenčastega klifa. Ob oseki je to zagotovo stvar, ki si jo je treba ogledati.
 
Moj obisk se je bližal koncu in čez otok sem kolesarila nazaj do glavne vasi. Pot je bila tako slikovita in čudovita kot obalna pot. V Kilronanu sem imela še dovolj časa, da sem lahko uživala v živi irski glasbi, kar je bilo čudovito presenečenje.
 
Žalostna sem, da sem morala končati svoj obisk tega prelepega otoka. Moja izkušnja je bila izjemna. Dodajte izlet do otočja Aran na vaš potovalni seznam, ne boste razočarani.
 
O HI hostlih na Irskem lahko izveste več na: http://anoige.ie.
 
Kristin McNeil
Pripravnica digitalnega trženja za Irsko združenje hostlov An Óige.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava