Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

5,4,3, Španija, Madrid – 3. del

Dobrodošli v tretjem in zadnjem nadaljevanju potopisa z naslovom "5,4,3,Španija, Madrid".  V kolikor sem v prvih dveh številkah opisal 5 znamenitosti Madrida in štiri v krogu 50 km iz španske prestolnice, se bom v zadnjem delu posvetil trem mestom, ki so od Madrida oddaljena do 100 kilometrov. Vsako izmed naštetih mest lahko predstavlja samostojno potovanje, saj se v mestih in v okolici teh mest nahaja dovolj znamenitosti za vsaj teden dni raziskovanja. V kolikor pa ste s časom tako omejeni, kot sem bil sam, pa bo morda potrebno vsa tri mesta strniti v nekaj dni, ali pa načrtovati desetdnevno potovanje in slediti tej potopisni trilogiji.

Vsebina
 
 
Po abecednem vrstnem redu bom predstavil tri mesta, vpisana v UNESCO-v seznam svetovne dediščine; Avilo, Segovio in Toledo.
 
Avila, prestolnica istoimenske province se nahaja v regiji "Castilla y Leon" in leži na kar 1.132 metrih nadmorske višine, je mesto, ki se ponaša z največjim številom romanskih in gotskih cerkva na prebivalca v Španiji. Poleg tega podatka pa se radi pohvalijo, da imajo tudi največje število restavracij in barov "per capita" v Španiji. Če sta ta dva podatka popolnoma točna in zanesljiva, sicer ne upam trditi, a že približek temu je dovolj zgovoren razlog za obisk mesta, ki ga imenujejo tudi "Mesto kamnov in svetnikov". Velika čast, vpis v UNESCO-v seznam svetovne dediščine, sega v leto 1985, a kljub temu, je Avila še zmerom manj popularna od naslednjih dveh mest, o katerih bom pisal v nadaljevanju; Segovie in Toleda. 
 
 
Največja, najbolj pompozna in najvidnejša atrakcija mesta je seveda mestno obzidje, ki je izjemno dobro ohranjeno in ki je v preteklosti varovalo mesto pred sovražniki, danes pa mesto pozimi varuje vetrom, poleti pa ponuja senco in hlad. Najnižje januarske temperature v Avili niso prav nič pregovorno španske, saj so izmerili tudi pod -15 Celzijevih stopinj, poleti pa temperature nad 30, ali celo nad 35 stopinj Celzija niso redkost.
 
 
Mestno obzidje, staro skoraj 1000 let (z gradnjo so pričeli leta 1090) ograjuje območje veliko 31 hektarjev in ima kar 88 polkrožnih stolpov in je v povprečju visoko 12 metrov. Mesto ima 9 vhodov, ki so v uporabi še danes. Najmogočnejša arhitekturna znamenitost znotraj obzidja je zagotovo katedrala, ki so jo začeli graditi leta 1107, svojo končno podobo pa je dobila leta 1350. Zgodnji deli katedrale so grajeni v romanskem slogu, medtem ko so kasnejši deli zaključeni v gotskem stilu.
 
Znotraj in tudi izven obzidja se nahaja desetina muzejev in galerij, trgov, med katerimi je najbolj markanten prav trg Sv. Tereze s cerkvijo Sv. Petra; pa tudi sicer je mesto Avila tesno povezano s Sv. Terezo, saj je v počastitev Sv. Tereze v poletnih mesecih odvijajo različne prireditve, vključno s procesijo v mestu.
 
 
Avila pa je zanimiva tudi za ljubitelje pohodništva, saj je zaradi precejšnje nadmorske višine (1.132 m) idealno izhodišče za krajše in daljše pohode. 
 
Do Avile potrebujete z avtomobilom približno dobro uro iz približno sto kilometrov oddaljenega Madrida in slabo uro iz 65 km oddaljene Segovie, z vlakom (ki vozi približno vsako uro) pa boste potrebovali iz Madrida približno uro in pol. Prav zaradi razgibane okolice in relativne bližine Segovie, pa priporočamo, da v enem izmed omenjenih mest rezervirate tudi hostel. V Avili se hostel po imenu  Albergue Juvenil Profesor Arturo Duperier  nahaja nedaleč od mestnega obzidja povezavi. 
 
 
Segovia pa je naslednje mesto, vpisano v UNESCO-v seznam svetovne dediščine in je podobno kot Avila prestolnica istoimenske province v regiji Castilla y Leon. Tudi Segovia leži precej visoko oziroma na natančno 1000 metrih nad morjem in ima podobno klimo, kot Avila, pri čemer sta obe, najnižja in najvišja rekordna izmerjena temperatura za kakšno stopinjo višji. 
 
Največjo promocijo, vpis v UNESCO-v seznam svetovne dediščine, si je Segovia prislužila z rimskim akvaduktom leta 1985. Gre za izjemno ohranjen akvadukt, ki je nastal, ko je v osnovi keltsko mesto prišlo v roke Rimljanov. Mesto je tudi najverjetnejši kraj velike bitke leta 75 pred našim štetjem, kjer je Quintus Caecilius Metellus Pius premagal Quintusa Sertoriusa in Hirtuleiusa, ki je v bitki tudi umrl. 
 
Segovia se je nahajala na pomembnih trgovskih poteh in je bila pomembno središče trgovcev s tekstilom in predvsem z volno. Naraščajoča židovska populacija je v mestu začela s proizvodnjo blaga in prav to je bilo zlato obdobje mesta.
 
 
Segovia pa ima tudi bogato krščansko zgodovino in še danes je v Segoviji več kot deset aktivnih samostanov, med katerimi je tudi nekdanja glavna sinagoga, ki je postala samostan po izgonu Židov iz Španije leta 1492. Med krščansko zapuščino pa je najmogočnejša prav katedrala v Segoviji, ki je tudi zadnja katedrala, ki je bila v Španiji zgrajena v gotskem slogu in je nastala med letoma 1525 in 1577. Katedrala je posebej mogočna v večernih urah, saj je dobro razsvetljena. 
 
Segovija pa ima tudi številne parke in vrtove, med katerimi so najbolj impozantni vrtovi Alcazar, kjer se je nekoč nahajala katedrala. Poleg vsega naštetega pa je v Segoviji še veliko kakovostnih muzejev in galerij, največji muzej na prostem pa je vsekakor Segovija sama, saj sprehod po mestu predstavlja tudi sprehod skozi bogato zgodovino tega španskega mesta. 
 
 
Segovia je od Madrida oddaljena 90 kilometrov oziroma uro vožnje z avtom ali vlakom, ki mesti povezuje precej pogosto. Segovia pa je tudi eno tistih mest, kjer je vredno ostati vsaj kak dan in zato dovolite, da Vam priporočamo tudi hostel v Segoviji, s polnim imenom: Albegrue Juvenil Emperador Teodosio.  
 
 
Toledo pa je tretje in zadnje mesto, ki ga priporočam v tej trilogiji in se nahaja približno sedemdeset kilometrov južno od španske prestolnice Madrida. Verjetno ne boste presenečeni, če omenim, da je tudi Toledo leta 1986 vpisan v UNESCO-v seznam svetovne dediščine zaradi zgodovinsko bogatega mestnega jedra in koeksistence krščanske, islamske in židovske kulture.
 
Toledo je tako prestolnica istoimenske province, kot tudi širše regije Castilla-La Mancha, nahaja pa se na nadmorski višini 529 metrov in ima bolj blago klimo od prejšnjih dveh mest, saj se pozimi temperature še niso spustile pod -10, poleti pa so izmerili tudi preko 40 stopinj Celzija.
 
V Toledu so rojeni oziroma ustvarjali Al-Zarqali, Garcilaso de la Vega, Eleanor of Toledo, Alfonso X in El Greco, ki ima v Toledu velik muzej in bogat muzej, ki vključuje tudi njegovo rojstno hišo, razstavljena pa so številna dela tega svetovno znanega umetnika. 
 
 
Zgodovina Toleda sicer sega vse do bronaste dobe, kateri je sledilo bogato rimsko obdobje. Velik pečat so v mestu pustili Židi še v času, ko se je mesto imenovalo Ṭulayṭulah, kar bi lahko bilo povezano s hebrejsko besedo" טלטול" oziroma popotovati, saj so prvi židovski priseljenci prišli v mesto že pet stoletij pred našim štetjem. Žal tudi Toledo ni bil izjema in tako so morali vsi Židje mesto zapustiti 1492 leta, za njimi pa je ostalo obilo pomembnih obeležij. Enako stara pa je tudi jeklarska tradicija Toleda ali natančneje izdelovanje mečev, ki jih je najprej uporabljal Hanibal, po tistem pa so rimske legije v Toledu redno naročale meče.
 
 
Danes v Toledu najdemo vrsto nekdanjih sinagog in mošej, ki so danes muzeji in pričajo o zgodovini mesta. Mesto ima tudi impozantno katedralo, prepredeno z ozkimi ulicami in trgi znotraj obzidja pa nas ponese v srednji vek. Če bi moral izvzeti eno znamenitost, je to zagotovo "Alcázar de Toledo", mogočen srednjeveški grad na vrhu griča v obzidanem mestu, kjer je od leta 2009 vojaški muzej. 
 
 
Izven obzidja pa je daleč najbolj impozantna stavba dvorec San Servando, ki je bil sprva samostan, kasneje pa je prišel v roke vitezom Templjarjem. Njegove korenine segajo najverjetneje v 7. stoletje našega štetja, objekt pa je bil večkrat dograjen in obnovljen. Z dvorca je lep pogled na obzidano mesto, ki je le nekaj minut hoje oddaljeno od dvorca, obrežje reke in mestno jedro na griču pa povezuje dobro urejen sistem tekočih stopnic, saj je vzpon proti Alcazarju precej strm. 
 
Toledo je mesto, ki bi mu lahko namenili tudi celoten članek ali celo trilogijo in v katerem je smiselno preživeti vsaj dva do tri dni, namestitev pa je možno poiskati kar v dvorcu San Servando, v katerem deluje youth hostel ali natančneje Albegrue Juvenil Castillo de San Servando. V vročih poletnih mesecih se lahko osvežite tudi v bazenu, ki pripada k hostlu in zato tud v največji vročini ne bo pretirane gneče. 
 
HI hostel Toledo
 
Do Toleda je iz Madrida zgolj 33 minut po železnici, vlaki pa vozijo najmanj vsako uro ned 7. in 22. uro. Tudi z avtom dosežete Toledo v manj kot uri, podobno tudi z avtobusom.
 
Hkrati z opisom Toleda zaključujem tudi to trilogijo o osrednji Španiji v želji, da spoznate, da Španija ni le Barcelona ali Ibiza, ampak da v svoji notranjosti skriva bogato zgodovino, od pradavnine pa do danes.
 
Za iskanje poceni letalske vozovnice do Španije Vam svetujem, da preberete članek prostovoljke Popotniškega združenja Slovenije v spletnem časopisu GLOBETROTTER, za namestitve pa bodo za Vas poskrbeli pri španskem združenju Youth Hostlov, ki jih najdete na njihovi spletni strani, ali pa na www.youth-hostel.si, kjer lahko najdete povezave do večine youth hostlov na svetu.  
 
Pa srečno pot v Španijo in čim več lepih doživetij!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava