Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

5,4,3, Španija, Madrid – 2. del

Za vse, ki ste spregledali prvi del trilogije o španski prestolnici Madridu z njeno okolico, naj na kratko osvežim nekoliko nenavaden naslov. S 5,4,3, Španija, Madrid želim namreč predstaviti 5 madridskih znamenitosti, štiri v krogu 50 km in tri v krogu 100 km od Madrida in v tem nadaljevanju se bomo podali v ožji, 50 kilometrski krog in obiskali kraje Aranjues, Chinchon in Alcala de Henares, začeli pa z Benediktinskim samostanom svetega križa v Dolini padlih (Benedictine Abbey of the Holy Cross of the Valley of the Fallen). 

Vsebina
 
 
Bazilika s 150 metrskim križem do katerega vodi tudi vzpenjača in ga je moč videti tudi s preko 30 kilometrov je eden najbolj kontroverznih španskih spomenikov. Že sam namen diktatorja Franca je kontroverzen, saj naj bi spomenik, grobnica padlim v španski državljanski vojni, simboliziral pokoro in spravo. Že samo dejstvo, da so pri gradnji sodelovali tudi politični zaporniki, nasprotniki Francovega režima, pa vliva dvom v iskrenost namena. Gradnja je trajala skoraj dvajset let, od 1940 do 1959, financirali pa so jo z donacijami in sredstvi nacionalne loterije. Bazilika, kot je podzemno grobnico leta 1960 imenoval tudi papež Janez XXIII, presega mere bazilike Sv. Petra v Rimu. To megalomansko strukturo je zasnoval španski arhitekt Pedro Muguruza and Diego Méndez in je "landmark" španske arhitekture 20. stoletja. Gre namreč za podzemni objekt v notranjosti hriba na katerem so postavili 150 metrski križ, ki skupaj z obokanim veličastnim vhodom že od zunaj nakazuje na megalomansko gradnjo. V centralnem delu podzemne bazilike se nahajata dva grobova in sicer grob ustanovitelja Falange po imenu José Antonio Primo de Rivera in grob Francesca Franca, edinega, ki je tudi edini, ki ni padel v španski državljanski vojni, a je kljub temu pokopan v "Dolini padlih". Navkljub njegovi želji po večnem počitku v španski prestolnici, so ga ob soglasju družine leta 1975 pokopali v baziliki. Tudi cerkev je soglašala z izjemo, da Franca pokopljejo skupaj s padlimi v državljanski vojno in sicer z opravičilom, da ima ustanovitelj in promotor cerkve pravico do groba v njej. S Francovim grobom pa se je kontroverznost še stopnjevala, saj ima še danes Španija nacionalni spomenik, kjer je z vsemi državniškimi častmi pokopan diktator, ki je Španiji povzročil ogromno gorja. Tako je katalonski politik in nekdanji poslanec Jaume Bosch za britanski The Times spomenik primerjal z nacističnimi koncentracijskimi taborišči in želel preprečiti, da bi ostal zbirališče in sveto mesto privržencev nekdanjega diktatorja Franca, a še zmerom priznava, da gre za del španske zgodovine. Bazilika je bila pred leti zaprta zaradi obnovitvenih del in potem ponovno odprta in je še danes seme razdora v španski politiki, ki ga je očitno uspešno zasejal nekdanji diktator Franco.
 
 
Baziliko je možno obiskati in je del strogo varovanega območja velikega preko 13 km2. Prva kontrolna točka je že na vhodu v območje, kjer se nahaja tudi benediktinski samostan, ob vstopu v baziliko pa boste deležni dodatnega temeljitega pregleda. Kompleks se nahaja slabih 50 km od Madrida. Z javnim prevozom je treba najprej do mesta San Lorenzo de El Escorial, od tam pa z avtobusom št. 660 s trga " Plaza de la Virgen de Gracia ". Vstop pa je možen tudi z avtomobilom; tudi v območje za prvo kontrolno točko. Fotografiranje brez vnaprejšnjega dovoljenja španske ustanove Patrimonio nacional  ni dovoljeno, ogled pa je možen od torka do nedelje med 10. in 18. uro (med aprilom in septembrom pa do 19. ure). Vstopnina je 9 €, za študente do 25 let in mladino do 16 leta pa 4 €. 
 
 
Alcalá de Henares pa je druga od štirih točk, kamor svetujem enodnevni izlet iz Madrida. Za razliko od bazilike v dolini padlih, ki prav zaradi svoje kontroverznosti ne bo na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine, se Alcalá de Henares ponaša z vpisom v UNESCO-v seznam svetovne dediščine, kamor je bila, predvsem zaradi zgodovinskih zgradb v mestnem jedru, vpisana leta 1998. Mesto leži zgolj 35 kilometrov vzhodno od Madrida, s katerim ima odlične povezave. Mesto sicer šteje 200.000 prebivalcev, a kljub temu lahko zgodovinski center prehodimo brez večjih naporov. Predvsem zaradi univerze, ki je tam že od leta 1293 in sodi med najstarejše na svetu, mesto radi primerjajo z bistveno bolje poznano Salamanco. Mesto ima tudi bogato židovsko zgodovino, ki sega v 14 stoletje, znamenito katedralo in seveda že prej omenjeno univerzo. K temu je vredno dodati še ostanke kompleksa rimskega foruma mesta Complutum, predhodnika današnje Alcale de Henares, nadškofijsko palačo, se sprehoditi med samostanskimi zidovi ali pa obiskati nekaj izvrstnih muzejev, od arheološkega, pa do muzeja skulptur na prostem. 
 
Poleg posameznih znamenitosti, ki jih je poleg naštetih še nekaj, pa delajo mesto posebno prav njeni trgi in ulice, med katerimi se je zagotovo nujno sprehoditi po glavni ulici ali v originalu "Calle Mayor", ki vodi z osrednjega mestnega trga proti zahodnim mestnim vratom. Iz Madrida lahko pridete v Alcalo de Henares tako po železnici z glavne madridske postaje Atocha ter še nekaterih, kot tudi z avtobusi z "Avenida de America" in sicer s številkami 223,227 in 229; ponoči pa N202. 
 
Naslednji od štirih predlogov je obisk mesteca Chinchon, ki ima vsega 5.000 prebivalcev, a prav majhnost je tista, ki ga naredi velikega. Mestece se nahaja 45 km jugovzhodno od Madrida. Ko prispemo v osrednji del mesteca se zdi, kot da smo potovali ne le skozi prostor, ampak tudi skozi čas. Največja atrakcija je zagotovo osrednji trg "Plaza Mayor", ki je okrožen z 2-3 nadstropnimi stavbama s tipičnimi španskimi balkoni; v pritličjih stavb pa se nahajajo restavracije, bari in trgovine. V eni izmed stavb je tudi osrednja turistično-informacijska pisarna, kjer boste dobili zemljevid z vsem, kar je v Chinchonu vredno videti. 
 
 
Navkljub temu, da je že sprehod po ulicah mesteca doživetje zase, je v vredno omeniti vsaj nekaj znamenitosti, ki jih ne smete izpustiti. Na prvem mestu je to osrednja cerkev, ki se v španščini imenuje "Iglesia de la Asuncion" nad glavnim trgom. Druga znamenitost, od koder je tudi čudovit razgled na mestece in pokrajino je renesančni grad iz 16. stoletja oziroma "Castillo de los Condes", ki pa ni odprt za oglede. Kot tretje pa priporočam etnološki muzej, ki se nahaja v ulici Morata, takoj za osrednjim trgom. Kot verjetno tudi sami veste, v Španiji še zmerom prirejajo bikoborbe in žal tudi Chinchon ni izjema. Njihov glavni mestni praznik ali Fiesta Mayor, ki se odvija med 12. in 18. avgustom spremeni romantičen mestni trg v prizorišče krvave zabave in brezčutni Španci ter nekateri turisti lahko tam zadovoljijo svojo sprijenost. 
 
Do Chinchona lahko pridete iz Madrida z avtobusom številka 227 (ki stoji na Plaza Conde de Casal) približno vsako uro. Navkljub temu, da gre za izjemno simpatično mestece, pa je za ogled in kosilo ali večerjo več, kot dovolj enodnevni izlet iz Madrida. 
 
 
Za konec pa Vas vabim še v Aranjues, kraljevsko mesto, ki je od Madrida oddaljeno natanko 50 kilometrov. Mesto s 45.000 prebivalci se ponaša z vpisom v UNESCO-v seznam svetovne dediščine leta 2001, mesto pa predstavlja sočutno ravnotežje med naravo in človekom, kjer parki in vrtovi povezujejo bližnje gozdove s palačami in zato ni čudno, da je mesto pridobilo naziv zgodovinsko - umetnostno stičišče. 
 
 
Prva znamenitost, ki se bo znašla na seznamu želja v Aranjuezu, bo zagotovo znašla kraljeva palača, ki je odprta od torka do nedelje med 10. in 18., uro (med aprilom in septembrom pa do 19h), vstopnina pa je 4,5 €, pri čemer je ob sredah prost vstop za državljane EU. Med vrtovi in parki boste zagotovo obiskali največjega med njimi, "Jardin del Principe" in pa "Jardin de la Isla", oba lahko obiščete brez vstopnine. Vsaj meni pa se je bolj, kot obiskovanje posameznih znamenitosti prikupilo mesto kot celota. Na osrednjem trgu Sv. Antona št. 9 (Plaza de San Antonio 9) se nahajajo turistične informacije, kjer lahko dobite priročen zemljevid z označenimi turističnimi potmi. Če seznam želja nekoliko uskladite z vsem, kar Aranjuez ponuja, lahko večino stvari vidite in doživite v enem dnevu. Seveda imajo vsake oči svojega slikarja, a v vsakem primeru Vam priporočam obisk centralne tržnice, kjer bost našli vse, od morskih sadežev, pa do živo rdečih paradižnikov. 
 
 
In kako do Aranjueza? Najboljši odgovor na to vprašanje (če seveda ne potujete z avtomobilom) Vam ponujajo španske železnice, saj je bila to druga železniška proga zgrajena v Španiji. Dodatno doživetje pa predstavlja " Tren de la Fresa" oziroma jagodni vlak, ki vozi ob sobotah in nedeljah v maju, juniju, septembru in oktobru. Gre za muzejski vlak s parno lokomotivo, ki začne svojo pot v železniškem muzeju v Madridu ob 10h in prispe v Aranjuez 50 minut kasneje, vrača pa se ob 18:25. 
 
Za obisk naštetih štirih krajev Vam kot izhodišče še zmerom priporočam Madrid, kjer lahko prenočite v enem izmed OSMIH HOSTLOV V MADRIDU IN OKOLICI.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava