Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kako se spopasti s kulturnim šokom

Kulturni šok je nekaj, kar se nam bo skozi daljša potovanja najverjetneje zgodilo. Pogosteje pa se moramo z njim spopasti, ko potujemo v bolj oddaljene države, saj je tudi razlika med kulturami večja. Ga poznate? Ste ga že kdaj doživeli? Kako se sploh spopasti z njim? 

Vsebina
Veliko ljudi je potovalo v oddaljene države in izkusilo kulturni šok, ki se mogoče najprej sploh ne zgodi, saj zanj nimate časa. Kulturni šok sledi stopnji, ki ji raziskovalci pravijo kar 'medeni tedni', saj je takrat še vse vznemirljivo in lepo.

Zakaj se zgodi in kaj je?

Termin kulturni šok je uvedel antropolog Kalervo Oberg leta 1954 in ga definiral kot strah, vzbujen skozi stik z novo kulturo, občutek izgubljenosti, zmedenosti in občutek nesposobnosti, ki se pojavi kot rezultat začasne izgube utečenih kulturnih navad in socialnih vlog. Vzroki so različni, med njimi je tudi stres, ki nastane zaradi potrebe po prilagajanju in razumevanju določene kulture, običajno pa se zgodi, ko smo v določeni kulturi in državi dlje časa.

Najpogostejši znaki kulturnega šoka

Kulturni šok se lahko zgodi nenadno in lahko zelo oteži vaše potovanje. Najpogostejši znaki so domotožje, utrujenost, strah in počutje, da ste izolirani, zato začnete zavračati nov kraj. Če se znajdete v takšni situaciji, poskusite razumeti vaše občutke, se jih zavedati in ugotoviti, katere kulturne razlike vas strašijo. Če se boste s kulturnim šokom spopadli, bo vaše potovanje ali seljenje v drugo državo precej lažje, iz situacije pa boste izvlekli le najboljše stvari.

Kako se spopasti s kulturnim šokom?

Pomembno je, da do države že pred potovanjem nimate predsodkov. Na mesto, kamor potujete morate gledati objektivno, dobro pa je tudi, če pred potovanjem državo vsaj pregledate na internetu, da veste, kaj lahko pričakujemo. Če se boste naučili nekaj besed v jeziku, ki vas bo v naslednjih tednih ali mesecih obdajal, boste se v državi lažje znašli, hkrati pa boste domačinom pokazali, da ste tam, da spoznate vse – tudi kulturo in domačine. Lažje vam bo, če se boste odločili, da se boste vsak dan spomnili nečesa, kar vam je pri kulturi, v kateri ste, všeč. Pa naj bodo to festivali, prijazni ljudje ali popoldanski počitek – zapišite to v svoj dnevnik in ga od časa do časa preglejte in se spomnite lepih stvari, ki so se vam zgodile. Če je nekaj, kar izjemno pogrešate od doma, poskusite to nadomestiti s stvarjo v novi državi – če ste doma radi hodili v hribe, tudi v novi državi poiščite hribe, ki bi jih radi osvojili. Zapomnite si da je kulturni šok normalni del prilagajanja na novo državo, a ga lahko preobrnete v pozitivno izkušnjo. Našli boste nove prijatelje, razvili nove hobije in tudi premagali zoprni kulturni šok.

Sorodni članki

Prijava