Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Odkrijte Slovenijo: Ptuj

Vsebina
Ptuj je najstarejše mesto Slovenije. Njegov izvor sega v kameno dobo, vendar je mesto znano po naseljevanju Rimljanov. Stari del mesta ima rimsko podobo, saj so hiše zgrajene iz belega kamna, strehe pa so rdeče-rjave. Občina Ptuj ima danes okoli 24000 prebivalcev, vendar se, ko govorimo o Ptuju, večinoma pogovarjamo o starem delu mesta, ki je precej manjši. Čeprav je Ptuj razmeroma majhno mesto, to ne pomeni, da je dolgočasno. Pravzaprav je eno izmed najbolj ljubkih mest, ki sem jih kdaj obiskal. Več, kot ga obiščem, bolj mi je všeč in več odkrijem.


Rečemo lahko, da je Ptuj še vedno stara rimska naselbina, kot je bil pred 2000 leti. Ceste vas popeljejo nazaj v rimsko in srednjeveško življenje in na živahnih ulicah si zlahka predstavljamo voze, polne pridelkov in lončenih izdelkov, ki se prevažajo po cestah, trgih in odprtih prostorih na trgih z otroki, ki tekajo naokoli in dobivajo sladkarije od starih ženic, ki posedajo pred hišami. Center Ptuja obkroža asfaltna cesta, na ulicah pa lahko sledimo cestam iz kamna, ki jih poznamo iz starih filmov in po katerih avti vozijo le stežka. V središču Ptuja je kar nekaj zapornic, ki avtom preprečujejo vhod v stari center in je dovoljen samo za dostavo in prebivalce, prav tako pa avti ne bi prišli daleč, saj je veliko ulic preozkih. Vso mesto diha antično zgodovino in mir. Brez avtov je središče mesta zelo tiho in varno za sprehod. Še vedno lahko tukaj najdete frizerja, pekarno, trgovine z oblačili, cvetličarne, torej vse, kar potrebujete, samo ne 50 vsakih, kot bi jih našli v večjih mestih. Tržnica je majhen trg z nekaj terasami in restavracijami in miren kotiček za kosilo in za procesiranje vse zgodovine, ki se je dogajala v tem mestu.

Ptuj ni nujno kraj, kamor greste po zabavo, v kino ali po hitro hrano. Je kraj, kjer boste našli relaksacijo in zabavni sprehod. Tukaj je več poudarka na majhnih stvareh. Našli boste mnoge trikotne trge, tudi z urnim stolpom, našli boste bivši tempelj ali cerkev, zelo ozko strmo ulico, ki gre najprej strmo navzgor in nato strmo navzdol ali pa celo slepo ulico, ki jih je  toliko, da se vedno nasmejim, ko stopim v kakšno.



Če iščete kakšno aktivnost, ne boste razočarani. Ptuj ima čudovit in razkošen grad, ki ga lahko vidimo še 25 km iz Ptuja, od koderkoli, samo ne na Ptuju. Nahaja se nad mestom, a ker so ulice tako ozke, ga težko zagledamo iz središča mesta. Včasih v gradu potekajo razne aktivnosti, grad pa je tudi izjemna izhodiščna točka za prelep razgled na mesto, na slovensko deželo in na reko, ki teče skozi Ptuj. Težko ga je opisati z besedami, saj Ptuj govori zase. Središče Ptuja in druge dele mesta deli reka, povezujejo pa jih mostovi, eden izmed njih je samo za pešce, kjer je zame dragoceno mesto za oddih in ogled reke in gradu ter občudovanje miru, ki obdaja Ptuj.



Čez ta most samo hodijo in kolesarijo. Blizu mostu je majhen park, če si zaželite izlet z mirom in svežim zrakom. Nahaja se zraven reke in je popolno mesto, da pojeste svoj sendvič in zraven poslušate reko ali pa pogledate v nebo in sledite igranju oblakov. Če vaši otroci potrebujejo odmor, ima park tudi igrišče in če niste prinesli svojih sendvičev, morate obiskati restavracijo Pomaranča, ki je ne morete zgrešiti, če greste iz središča mesta po centralnem mostu, prav tako pa skoraj vsi poznajo restavracijo in vam lahko pokažejo pot. Imajo odlične in bogato obložene pice iz krušne peči, ki bodo očarale vsakega ljubitelja hrane. Poleg pic in standardnega menija, imajo tudi dnevne ponudbe za le 5 evrov, ki so običajno veliki krožniki jedi, poleg njih pa dobite še juho, solato in kruh. Obiščete lahko tudi MuziKafe, miren bar in kulturno središče, ki je prostor dogajanja več koncertov in umetniških večerov. 



Naredite si uslugo in obiščite Ptuj. Tudi sam sem tujec in iskreno vam povem, da je veliko več v tem mestu, kot samo tišina in navidezno 'ne-dogajanje'. Drznem si reči, da je ta kraj zelo različen od mest, ki jih že poznate.

Sorodni članki

Prijava