Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Gora stoterih grap

Vsebina
Begunjščica je raj za ljubitelje grap, saj jih ima zares veliko. Predvsem pa so grape priljubljene, ko je v njih še zadosti snega in idealne razmere za smučanje. 

Gora nikoli ne razočara tako ljubiteljev grap, kakor tudi ljubiteljev turnih smučarjev. Še najlepše pa je, če lahko to združimo, torej preplezamo grapo do vrha ter se po kakšni drugi grapi spustimo nazaj v dolino. Sicer pa je že samo izhodišče iz prelaza Ljubelj, ki se nahaja v osrčju gora, prav idilično. 



Od grap do fosilov, rudnika …
Najvišji vrh pogorja Begunjščica, Veliki vrh, je visok 2060 metrov in je tudi najbolj obiskan. Sicer pa je gora na sploh zelo obiskana, saj je izhodišče iz Ljubelja več kot odlično. Na voljo je dovolj parkirnih mest, višina pa je ravno pravšnja, saj imamo že ko se začnemo vzpenjati, občutek, kot da smo visoko v gorah. Med potjo se lahko podamo tudi do znanega Doma na Zelenici (1536 m), ki je v poletnih mesecih odprt vse dni, pozimi pa večino vikendov. Do tja je primerna pot tudi za družine z manjšimi otroki. Begunjščica ni atraktivna samo zaradi mnogih grap, idealnih turnih smuk, lepih razgledov, ampak lahko tam najdete tudi razne fosilne ostanke davnih prebivalcev morja, najpogosteje školjke. Poleg tega se na njenem pobočju nahaja tudi rudnik mangana, ki je bil aktiven v 19. stoletju. 



Do vrha vodi mnogo poti
Na vrh gore se lahko podamo po mnogih poteh, od označenih do tistih najbolj zanimivih in privlačnih brezpotij. Grape najbolj zaznamujejo goro Begunjščico. Sicer so njena pobočja pogosto izpostavljena plazom in ravno zaradi tega se je pogosto kar malo neprijetno vzpenjati ob robovih nekdanjega smučišča Zelenica. Znanih je že kar nekaj tistih nesrečnežev, ki jih je na tem področju zasul plaz. Kljub vsemu pa te prevzame pogled na premnoge grape severnega dela Begunjščice in glede na pestro izbiro teh se je kar težko odločiti v katero se podati. Tudi sama sem ljubiteljica grap in tako se tudi jaz, kot mnogi drugi, najraje podam proti vrhu po kakšni zahtevnejši grapi in se s turnimi smučmi spustim po drugi, manj zahtevni, nazaj v dolino. Ne glede na zahtevnost grap pa se v lepem vremenu le redko zgodi, da si v kakšni bolj znani in ne pretirano zahtevni grapi sam. Priljubljena gora pa je pogosto oblegana tudi s strani mnogih tečajnikov alpinističnih društev, saj je za to več kot idealna. 



Iz vrha se razprostira čudovit razgled na sosednje vrhove, vse do Bohinjskih gora, Triglavskega pogorja, Stola, Vrtače, Košut, pa do Ljubljanske kotline. Begunjščica je idealen vrh za vse vrste ljubiteljev gora. Nanjo se lahko podamo tudi takrat, ko za kaj več nimamo časa, saj vzpon traja le nekje dve do tri ure, za tiste z več kondicije pa še manj.

Za tiste, ki želijo ostati v tem čudovitem gorskem svetu več dni, pa priporočam  prenočišče v Youth Hostel Radovljica, ki je odlično izhodišče za mnoge vrhove. 

Sorodni članki

Prijava