Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Počitnice v Kopru

Koper, mesto kjer se združijo zgodovina, kultura in tradicija

Zgodovina mesta Koper sega daleč nazaj v bronasto dobo, ko se je sredi 2. tisočletja pr. n. št. začelo prvo poseljevanje skalnatega otoka. Ugodno podnebje in rodovitna zemlja sta omogočila razvoj številnih dejavnosti, ki so sprožile razvoj kmetijstva, obrti in trgovine. Koper je v zgodovini menjal kar precej gospodarjev, od Rimljanov, do Bizantincev in Frankov pa vse do mogočnih Benečanov, ki so na našem ozemlju vladali kar pet stoletij (od 13. do 18. stoletja) in posledično pustili v mestu izjemen pečat. To je bil čas gospodarskega in kulturnega razcveta, katerega ostanki so se ohranili vse do današnjih dni. Po padcu beneške moči, je bilo območje slovenske Istre del Napoleonovih Ilirskih provinc, za tem pa je prešlo pod oblast Avstrije, Italije ter Jugoslavije. 
Vsebina
 
Pretorska palaca (Author - Ubald Trnkoczy)
 
Capris, Insula Capraria (»kozji otok«), Insula Capritana, Iustinopolis, Caput Histriae (»glava Istre«), Capo d'Istria so imena, ki jih je to čudovito mestece imelo skozi svojo bogato zgodovino.
 
Danes se Koper obiskovalcem predstavlja kot tipično mediteransko mesto, ki ga na eni strani omejuje morje, na drugi pa se razprostirajo griči in hribi posejani s številnimi vasmi in zaselki. Sprehod po ulicah in trgih mestnega jedra razodeva razburljivo preteklost, izlet v zaledje pa nudi številne možnosti aktivnega preživljanja prostega časa in sprostitve. Vzdušje je zelo živahno skozi vse leto, v poletnem času pa ga dodatno popestrijo raznovrstne in že tradicionalne prireditve, ki v mesto privabijo številne obiskovalce in radovedneže. Prijetno okolje mediteranskega podnebja in bogata ponudba tipične istrske kulinarike pa poskrbijo za še dodatno razvajanje. Koper je postal pravo gospodarsko in turistično, v zadnjih nekaj letih pa tudi univerzitetno mesto. 
 
Author - Ubald Trnkoczy
 

Mestne znamenitosti

  • Pretorska palača: najimenitnejša koprska palača, ki je hkrati tudi mestna hiša, skriva za svojimi stenami prenovljeno lekarniško zbirko, poročno dvorano in dvorano mestnega sveta
  • Mestni stolp – zvonik: čudovita razgledna točka od koder se odpira lep razgled na celotni koprski in tržaški zaliv
  • Stolna cerkev Marijinega vnebovzetja: ena izmed največjih slovenskih cerkva hrani pomembno sliko beneškega umetnika Vittoreja Carpaccia, ki predstavlja najstarejšo upodobitev nekdanjega otoškega mesta
  • Taverna: nekdanje skladišče soli, ki je danes priljubljeni prireditveni prostor
  • Vodnjak Da Ponte: vodnjak, zgrajen že leta 1666, je dolga leta služil kot vir pitne vode, danes pa je ena izmed najlepših mestnih znamenitosti 
  • Vrata Muda: glavni vhod v nekdanje otoško mesto
  • Fontico: je najstarejša stavba na trgu Brolo, v kateri so v preteklosti prebivalci mesta shranjevali zaloge žita. Na stavbi si je moč ogledati tudi najstarejši mestni grb.
  • Pokrajinski muzej Koper: muzej z več kot stoletno tradicijo, v katerem je predstavljena zgodovina in tradicija Kopra in okolice, je svoj prostor dobil v prelepi palači Belgramoni-Tacco za katero se skriva čudovit vrt z lapidarijem
  • Škocjanski zatok: največje polslano močvirje v Sloveniji, kjer so svoj dom našle številne ptice, boškarini, kamarški konji in druge živalske in rastlinske vrste
  • Vinska klet Vinakoper: največja vinska klet v slovenski Istri se ponaša s številnimi prestižnimi naslovi, ki jih dosega s svojimi vrhunskimi vini in največjim sodom v Evropi.
Carpacciov trg (Author - Ubald Trnkoczy)
 

Dogodki

Istrski karneval
Praznovanje pusta ima v slovenski Istri zelo dolgo tradicijo. Že v preteklosti so se ljudje po vaseh in mestih šemili, da bi pregnali zimo in ta običaj se je ohranil do današnjih dni. Na pustno soboto se zato maske zberejo v Kopru in se v spremstvu vozov in glasbe sprehodijo po mestnih ulicah. Več na www.istrski-karnevaL.si.
 
Koper na dlani
Mestna občina Koper šteje skupaj kar 23 krajevnih skupnosti, ki se vsako leto v mesecu  maju predstavijo v mestnem središču. Vaški običaji, tradicija in tipična istrska kuhinja se na ta dan preselijo v center Kopra in se ob tej priložnosti predstavijo obiskovalcem od blizu in daleč.
 
Praznik refoška
Slovensko Istro imenujemo tudi Dežela refoška. To pa zato, ker je na tem območju doma avtohtona vinska sorta, iz katere vsako leto vinarji pridelajo izvrstno rdeče vino značilnega okusa. Ob Prazniku refoška se vsi pridelovalci te žlahtne kapljice zberejo v Marezigah, kjer priredijo pokušino in tekmovanje.
 
Sladka Istra
Sladka Istra je največji festival sladic in sladkih izdelkov v Sloveniji, ki vsako leto v drugi polovici septembra privabi v Koper številne sladkosnede. Ponudniki iz slovenske Istre, Slovenije in sveta se predstavijo na več kot 100 stojnicah in obiskovalcem ponudijo preko 300 različnih sladkih izdelkov za pokušino in prodajo. Več na www.sladka-istra.si.
 
Dnevi kmetijstva slovenske Istre
Prvi vikend v oktobru je v Kopru rezerviran za Dneve kmetijstva slovenske Istre. Na stojnicah se predstavijo razstavljavci različnih kmetijskih panog in obiskovalcem ponudijo vrsto različnih domačih pridelkov, izdelkov in kulinaričnih dobrot. Na ogled je tudi razstava tipičnih istrskih živali, ki pritegnejo pozornost predvsem najmlajših obiskovalcev. Več na www.dnevi-kmetijstva.si.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava