Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Nasveti za potovanje

Poletje je tukaj in zagotovo je v načrtu vsakega mladega popotnika kakšno potovanje, pa naj bo to samo pobeg na morje za vikend, ali pa potovanje skozi Evropo ali kak drug kontinent. Vsako potovanje pa zahteva dobro pripravo, ki se najpogosteje začne že doma.

Vsebina

Uporabite internet

Uporaba interneta je večini že logična, saj se največkrat vse začne tukaj. Poiščemo lahko najcenejšo letalsko karto, ali karto za vlak, raziščemo kateri hostel je najbližji centru mesta ali kateri je najboljše izhodišče za nadaljnje potovanje. Prijava na let je brezplačna, če jo narediš preko interneta, na letališču pa se prijava zaračuna. Vse pa se ne konča tukaj. Če že veste, kaj bi si zagotovo radi ogledali in obiskali, si lahko za ta mesta zapišete naslov in ceno vstopnine in tako vsaj približno ocenite, koliko vas bo vaše potovanje stalo ali koliko ste pripravljeni odšteti za vstopnine. Preverite lahko tudi, ali je poleg redne cene vstopnic na voljo popust s HI kartico, o kateri lahko več preberete tukaj, saj lahko prihranite ogromno denarja, ali pa celo vstopite zastonj, popuste pa lahko preverite že doma, saj so vsi popusti zbrani na spletni strani. Zgrešiti ne smete tudi spletnih strani, kjer lahko najdete recenzije in ocene različnih krajev, hostlov, restavracij in trgovin, saj si boste tako lahko že vnaprej zabeležili katerih turističnih atrakcij preprosto ne smete zamuditi in katere lahko izpustite. Lahko se pridružite tudi kakšnemu forumu in tako pridobite informacije iz prve roke ali pa preberete kakšen potovalni blog, kjer lahko za informacije povprašate tudi blogerja.

Pametno izberite nastanitev

Vsi vemo, da je hostel nastanitev, ki je namenjena mladim in prav zato bi naj bil cenovno ugoden. Ker v mestih dandanes hostlov že prav mrgoli, pa imamo tudi pestro izbiro, ki jo lahko prilagodimo našim željam. Lokacija je ena najpomembnejših stvari, saj bo na njej odvisno naše potovanje po mestu ali državi – bomo lahko hodili peš, ali bomo morali na avtobus ali na podzemno železnico? Kako daleč imamo do letališča? Kako daleč je do najbližje trgovine z živili? To so pomembna vprašanja pri izbiri hostla, saj bomo tako prihranili čas in denar. Veliko hostlov ponuja tudi zajtrk, s katerim lahko prav tako prihranimo denar. Prav tako so bonus zastonj brisače, 24-urna recepcija, omarice s ključavnico in soba za prtljago. Hostli, nad katerimi zagotovo ne boste razočarani in pri katerih je določen standard zagotovljen, so hostli z oznako HI. Več o izbiri hostla lahko preberete tukaj.

Naredite seznam

Kolikokrat ste se na potovanju ugotovili, da ste nekaj pozabili doma? Zato so pred potovanjem seznami več kot priporočljivi, v dobi pametnih telefonov pa je to, da bi ga izgubili skoraj nemogoče. Začnite ga pripravljati že nekaj tednov prej in ga sproti dopolnjujte. Na vašem seznamu bi se vedno moral znajti potni list in njegova kopija, informacije o nastanitvi, letalska karta ali karta za vlak ali avtobus in vsaj dve denarnici, ki naj bosta shranjeni v različnih torbah v primeru kraje – eno denarnico shranite v kovčku, drugo v nahrbtniku, včasih pa je uporabno imeti tudi zamaške za ušesa, še posebej če imate rahel spanec. Pakiranje bo s seznamom lažje in bolj brezskrbno.

Izkoristi popuste in brezplačne oglede s HI kartico 

Popusti s HI kartico so vsepovsod, le vedeti moraš za njih. Restavracije, galerije, muzeji, pa tudi hostli ponujajo popuste ali celo prost vstop za imetnike kartice. Možnosti za varčevanje je ogromno. Veliko mest danes ponuja tudi brezplačne vodene oglede mest, ki so zelo zabavni, vodiči pa polni odličnih nasvetov.

Spoznavaj ljudi

Res je, da je na potovanje dobro iti pripravljen, vendar še ni konec sveta, če na kaj pozabiš. Ne pozabi, da so domačini običajno prijazni in da lahko na vsakem koraku najdeš nekoga, ki bi ti z veseljem pomagal, če boš ga prosil. Pametni telefoni so v zagati res odlična pomoč, a ne smemo pozabiti, da lahko tudi brez njih najdemo pot in pravo smer ter si spotoma še kaj zanimivega ogledamo. Pogovarjajte se z domačini in zagotovo boste poleg prelepih slik turističnih atrakcij pridobili še znanje, ki ga ne morete videti na internetu ali na brošuri – občutili boste kulturo mesta. 
 
Potovanja so nekaj, kar ljudi bogati že stoletja, zato je nasvetov za potovanja ogromno, seveda pa je najboljše stvari izkusiti iz prve roke in si tako pridobiti svoje izkušnje. Internet je pred potovanji odlična pomoč, ne smemo pa pozabiti tudi na ljudi, ki so kraj že obiskali, na prijatelje, ki nam lahko dajo kak nasvet in na svoj instinkt.

Sorodni članki

Prijava