Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Mozela – pokrajina z veliko zanimivostmi

Umaknite se skrbem in se sprostitev na vinogradniški posesti 

Reka Mozela zaznamuje nemško pokrajino z mnogimi presežki – od strmih terasastih vinogradov, bogatih z antično kulturo ter osupljivimi značilnostmi. Pred kratkim so tukaj uredili ( ter pridobili certifikat za vodilno kakovostno pot – Best of Europe) pohodno pot “Moselsteig”. Pot vodi 365 kilometrov ob vijugajočih rečnih meandrih, vendar je v določenih delih izredno preprosta za pešce. Ob poti ležijo kar štirje Youth Hostli, ki ponujajo ne le cenovno ugodno, ampak tudi kakovostno nastanitev.
Vsebina
Ob bregovih Mozele so vinogradniki, ki proizvajajo nekatera izmed svetovno najbolj poznanih vin, hkrati pa so tukaj Rimljani ustanovili najstarejše mesto v Nemčiji. Tukaj boste spoznali najbolj uspešno kombinacijo kulture in narave, ki je včasih očarljiva včasih pa osupljiva. Neposredna bližina meje tako s Francijo kot Luksemburgom je vdihnila posebne navade in kulinarične posebnosti pokrajine ob reki Mozeli.
 
Dolina Mozele leži na jugo-zahodu Nemčije ter se navezuje na območje Porenja. Reka teče skozi samo srce Evrope ter je resnično mednarodna, saj povezuje tri države: Francijo, Luksemburg in Nemčijo.
 
Od svojega izvira v francoskem Vosges „Col de Bussang“, do zgodovinskega Koblenza, kjer se zlije z Renom, se Mozela vije preko 545 kilometrov ter ustvari kar dvanajst potkvičastih zavojev. Zaradi svoje zaščitene doline, ima porečje eno izmed najbolj milih klim v Nemčiji. Poleti dolina privabi sončno svetlobo, ki jo zna tudi ujeti, da z njo razsvetli in ogreje zgodnja jutra jeseni in zime, katerim poda značilno bele meglice.
 
Photo_by_ERROR_420_on_Unsplash_1.jpg
 
Regija Mosel-Saar-Ruwer je verjetno najbolj poznana prav po proizvodnji vina, med katere spada tudi najboljši in najbolje poznan Rizling. Območje je zavedeno kot največja pokrajina proizvodnje Rizlinga na svetu ter ima 125 vinskih vasic ter skoraj 4000 vinarjev, ki letno proizvedejo okoli 70 milijonov steklenic vina.
 
Regija Mozele ima razvejano mrežo kolesarskih poti ter zelo spektakularno potepuško pot imenovano “Moselsteig”. Oboje poteka od zgornje Mozile preko prehoda Triet ter mimo mnogih romantičnih vasic in mestec, kjer seveda prevladuje vinogradništvo in vinarstvo. Eno takšnih mestec je zagotovo Trier, ki je hkrati tudi najstarejše nemško mesto znano po črnih vratih »Porta Nigra«, amfiteatru ter termalnemu kopališču, ki izvirajo še iz časa starih Rimljanov. Sodobni Youth Hostels Trier se nahaja neposredno na nabrežju reke, nedaleč od mestnega centra.
 
Photo_by_Alexander_Schimmeck_on_Unsplash.jpg
 
Naslednje znamenito mesto je Bernkastel-Kues, s svojimi prisrčnimi pol-lesenimi hišami in ozkimi ulicami, kjer je bil pred več kot šestimi stoletji rojen Nicholas of Cues.
 
Tu je nato še npr. Traben-Trarbach, ki je prava novodobna umetniška vasica. Blizu samega centra pa boste našli Youth Hostel Traben-Trarbach jer imajo vse sobe lastni tuš in WC.
 
Nad mestom Cochem se ponosno dviguje Reichsburg, ki bi vam lahko povedal marsikatero srednjeveško viteško zgodbo. Youth Hostel in Cochem, ki je nekoliko dvignjen nad reko Mozelo, je sodoben in spominja na ladjo, ki pluje po reki.
 
Photo_by_ERROR_420_on_Unsplash.jpg
 
Nižje ob reki pa boste naleteli na Burg Eltz, ki se bohoti na živi skali v majhni dolinici nedaleč stran od Mozele. V Koblenzu pa se reka zlije skupaj z Renom. Zgodovinska trdnjava Ehrenbreitstein, visoko v skali, pa predstavlja enega izmed najbolj mamljivih hostlov Youth Hostels Koblenz. Hostel je bil nedavno prenovljen in tako imajo sedaj vse sobe lastne sanitarije.
 
Naj si bo peš, udobno z ladjico ali kako drugače, to je pravi kraj, kjer lahko razširite obzorja. V romantični dolini Mozele, ki jo dopolnjuje reka Saar, boste lahko raziskovali s kolesom prelepo mestece Saarburg ter izjemen grad, ki vas tam pričakuje.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava