Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Gora Sv.Miklavž

Vsebina

Severovzhodno od Šmartna nad vasjo Gradišče, se vzpenja hrib Gora (750m), z gotsko cerkvico sv. Miklavža. Zvonik stoji ločeno od cerkve. Obdaja jo protiturško obzidje s obrambnim stolpom.

Gora sv. Miklavž je izredno priljubljena izletniška točka, za razne obiskovalce, ki si želijo spočiti oko na Kamniško – Savinjske Alpe, Triglav, Limbarske pa vse tja do Zasavske sv. Gore. Poleg vseh čudovitih naravnih lepot pa je sv. Miklavž tudi arhitekturno – etnološko izredno bogata. Tu stoji cerkev sv. Miklavža v sedanji obliki iz leta 1721, katero krasi čudovit kasetni strop, ki je bil začasa Franca Mihaela Paglavca pripeljan iz Mekinj ter iz Sel pri Kamniku. Cerkev obdaja proti-turško obzidje z obrambnim stolpom, ki je poleg Malega gradu edini ohranjen v občini Kamnik. V sklopu tega obzidja stoji tudi zvonik, ki je ločen od cerkve. Pod južnim delom obzidja pa stoji mežnarija s črno kuhinjo ter podom in hlevom.
Z mežnarijo upravlja T.D. Gora sv. Miklavž, ki vas bo prijazno sprejelo vsako soboto in nedeljo popoldan. Lahko si boste ogledali cerkev, mežnarijo, obzidje predvsem pa si boste spočili oko ter naužili čistega zraka - tako se boste lahko zadovoljni vrnili v dolino.

Vljudno vabljeni na ogled mežnarije, cerkve ali samo sprehod. Odprti sta ob sobotah in v nedeljah od 14h dalje.

Za skupine je potrebna predhodna najava. Več pa si lahko ogledate na spletni strani www.sv-miklavz.com .

Informacije:
JOŽE KOROŠEC
041223631

Sorodni članki

Prijava